Jozef Roháč beismerte Prisztás megölését

Az elítélt Hatvani István ártatlanul ülhet börtönben.

Jozef Roháč szlovák bérgyilkost ma hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Prisztás-ügy perújítási eljárása során. Védőügyvédje, Dr. Fülöp Tamás az Indexnek azt mondta, Roháč a mai maratoni kihallgatásán beismerte: 1996 novemberében ő ölte meg Prisztás Józsefet, így az ezért elítélt Hatvani István ártatlanul ül börtönben. Elmondta, hogy tudomása szerint a megbízás az orosz-ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól az azóta elhunyt Jozef Hamalától tudja, aki a megbízást hozzá közvetítette. Roháč a vallomásában részletesen elmondta a gyilkosság részleteit.

A férfi azt is elmondta, a bíróságok teljesen sötétben tapogatóznak, minden ügyben (a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás esetében is) csak részigazságokat állapítanak meg igazságként. Ügyvédje szerint Roháč nem akarja, hogy bárki ártatlanul üljön évtizedes börtönbüntetést olyan bűncselekmény miatt, amit valójában ő követett el. Csakhogy a Fővárosi Ítélőtábla két éve Portik Tamást mint felbujtót és a Hatyiként ismert Hatvani Istvánt 15-15 év fegyházra ítélte.

Jogerősen 15 évre ítélték Portik Tamást

A harmadrendű vádlottat tíz év fegyházra ítélték, de ő még fellebbezhet az ítélet ellen. Portik Tamást 2014 februárjában egyszer már elítélte a Fővárosi Törvényszék Prisztás József, a budapesti éjszakai élet másik akkori meghatározó alakja 1996. november elsejei - egy kölcsönügylettel összefüggő - megölése ügyében, de a Fővárosi Ítélőtábla utóbb új eljárást rendelt el.

Jozef Roháč testvérén keresztül a Hír TV-nek tavaly novemberben exkluzív üzenetben nyilatkozott, ennek hatására rendelte el a bíróság a perújrafelvételt.