Három és fél év után a kormány kénytelen visszatérni a saját univerzumából, és a valóságról hazudni

2019 Magyarországán ez is eredmény és lehetőség. 

"Tájékoztató akciót" indít a kormány néhány napon belül a televíziókban, a rádiókban és a közterületeken, amellyel "az ország által eddig elért eredményeket" mutatják be – írja a Magyar Idők. 

A kormánypárti propagandalap információi szerint a kampány a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, a családtámogatások növeléséről, a kisvállalkozások adócsökkentéséről, illetve a ingyenes gyermekétkeztetésről fog szólni. 

A kormány a 2013 tavaszán indított "Magyarország jobban teljesít" nevű akcióhoz nyúl vissza, a cím is ugyanaz lesz.

Orbánék tehát szakítanak azzal a 2015 nyara óta töretlen gyakorlattal, hogy kommunikációjuk szinte kizárólag a bevándorlásról, illetve az a mögé felfestett ellenségképről, Brüsszelről, Soros Györgyről, vagy épp az ENSZ-ről szól. 

Ennek oka minden bizonnyal az, hogy elmúlt egy hónapban a rabszolgatörvény körüli vita, illetve a jogszabály elleni országos tiltakozási hullám nyomán a közbeszéd fókuszába ismét az került, amiről egy normális országban a politikának szólnia kellene:

hogy mi is zajlik az országban. 

A kampány nyilván rettenetesen egyoldalú és manipulatív lesz, és igyekszik majd azt a látszatot kelteni, hogy az összeomló egészségügyi és oktatási rendszerrel, tömeges kivándorlással és ebből fakadó katasztrofális munkaerőhiánnyal küszködő, közép-európai összehasonlításban is egyre jobban leszakadó Magyarországon minden a lehető legjobb irányba megy. 

Az azonban már mindenképpen a tavalyi év végének komoly eredménye, hogy 

a kormányzati propagandának a valóságról kell hazudnia és csúsztatnia, nem pedig egy általuk teremtetett, nem létező világban zajló apokaliptikus kamuküzdelemről. 

Orbánéknak az elmúlt három esztendőben sikerült a hazai közbeszédet áttolniuk ebbe a párhuzamos dimenzióba, az elmúlt egy hónap azonban visszarántotta őket ebbe, amiben valójában élünk. Ez pedig – ha képes vele élni – komoly lehetőséget jelenthet az ellenzéknek, hiszen a Fidesz most kénytelen a saját maga által választott és berendezett pálya helyett a valóság talaján focizni. 

A szabályok továbbra is igazságtalanok, a gyep továbbra is durván lejt, de legalább vége szakadhat a 2015 zajló egykapuzásnak, láthatóvá válhat a kormány térfele, és kapuja is. 

Most már a másik oldalon felsorakozó csapaton múlik, képes-e átvinni a labdát oda, és be is találni a hálóba. Nem tudni, hogy a 2019-es év jobb lesz-e, mint az előző, ám az már biztosnak látszik, hogy egy fokkal értelmesebben indul.