Puccs, kizárás, ellenkizárás, bosszúhadjárat - belerokkanhat Hatvan a fideszes belháborúba

Áll a bál a hatvani Fidesz körül, ahol sajátos belháború után szakadt darabjaira a helyi Fidesz.

Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd. Konfliktus ténye nyár óta már nemcsak nyílt titok, hanem egy, az egész városra kiható háború, amiben gyakorlatilag minden eszköz megengedett: lejáratás, fejlesztési pénzekkel való zsarolás, és egy, az országos bulvársajtó mélységéit idéző médiaháború.
 
Augusztus végén olvashattuk először, a kormánypárt új alapszervezetet alakított a Heves megyei településen, miután az előzőt feloszlatták. Az újjáalakulás során az új szervezetből kihagyták a polgármestert és az összes, kormánypárti városi képviselőt, összesen mintegy 35 korábbi Fidesz-tag maradt így párt nélkül.
 
Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, egyben államtitkár és választókerületi elnök - tehát erős ember - akkor ezt azzal indokolta, hogy Horváth elvesztette a Fidesz bizalmát és alkalmatlanná vált a város vezetésére. 
 
Szabó és Horváth kapcsolata korábban kitűnő volt: miután előbbi politikus, Hatvan korábbi polgármestere inkább úgy döntött, hogy az országgyűlési képviselőséget választja, Horváthot szemelte ki utódjául a város élére.
 
 
Bár konfliktusuk hátteréről keveset tudni, a pletykák szerint Szabó akkor haragudott meg Horváthra, mikor tavaly autóbalesetet szenvedett, Horváthék pedig megpróbálták kizárni a helyi Fideszből az államtitkárt, míg az a kórházban feküdt.
 
A merész és egyben nem túl elegáns lépés hátteréről nem sokat tudni, a helyiek egy része szerint korábban, mikor Szabó állt a város élén, az emberek mindannyian egzisztenciális fenyegetettségben éltek, a politikust pedig szinte diktatórikus módszerekkel operáló emberként jellemezték. Vannak, akik azt rebesgetik, hogy Szabó kipenderítési szándéka mögött egy másik, igencsak nagy befolyással bíró fideszes politikus áll, aki közvetlenül a miniszterelnök környezetében dolgozik.
 
A Fidesz országos vezetősége azonban nem Horváthék, hanem Szabó Zsolt államtitkár mellé állt: az ominózus tisztújító közgyűlést Kubatov Gáborék alapszabály-ellenesnek minősítették, a hatvani Fidesz-csoportot pedig megszüntették, majd újjászervezték Szabó embereivel - immár Horváthék nélkül. Utóbbiak létrehozták a Jobboldali Városvédők Egyesületét, azóta ennek színeiben vezetik a települést.
 
 
Bár a kormánypárttal ellentétben a város vezetéséből nem lehetett eltávolítani a "renitenseket", van viszont az államtitkár kezében bőven más eszköz ahhoz, hogy megnehezítse az új, immáron a Városvédőkként dolgozó vezetők életét. 
 

A várost büntetik?

 
A városvezetés szerint Szabóék a pályázati pénzforrások elapasztásával büntetik a várost. Szerintük - miközben pályázataik még a minisztériumi források szerint is támogatásra érdemesek - mégsem kaphatta meg Hatvan a jól megérdemelt támogatást, mert a Szabó Zsolthoz és Tóth Csabához (korábbi kabinetfőnök, Szabó Zsolt "helyi embere") kötődő megyei közgyűlés jelezte, hogy nem támogatja Hatvan pályázatait. Ez több mint 15 pályázatot érint, sőt, a fentiek mellett a tavasz folyamán négy pályázati kiírás esetében még módosították a Heves megyei értékelési szempontrendszert is, azok után, hogy Hatvan benyújtotta a pályázatait. "Mintha csak direkt azért változtattak volna, hogy Hatvan ne nyerhessen" - vélekedett Horváth Richárd. A polgármester szerint mindegyik esetben jogszabályba ütköző módon jártak el, így jogi útra terelik majd az ügyeket.
 
Helyi forrásaink szerint a konfliktus, és a kiszorítósdi óta Szabó áttette "székhelyét" Heves városába, szerintük azóta a jelentősebb pályázati pénzek leginkább itt landolnak.
 

Hatvan a hatvaniaké

 
A városban beszélgetve úgy tűnik számunkra, hogy a konfliktus személyes okokra vezethető vissza. Szabó, aki 2014-ig a város polgármestere is volt, parlamentbe való távozását követően sem akarta kiengedni a gyeplőt a kezei közül, így emberein - első sorban Tóth Csaba kabinetfőnökön - keresztül gyakorlatilag irányítani akarta Hatvant, az egészen már vezetési stílust képviselő Horváthék azonban ezt végül megakadályozták. 
 
"Ez az én városom. Ez hozzám kötődik. Amíg lehet alázattal, tisztelettel fogom szolgálni a városomat"
 
- mondta Szabó a Fidesz újjáalakulásakor, amely érthető módon azóta is a városi közélet egyik legtöbbet hivatkozott mondata.
 
"Nem!
Hatvan a hatvaniaké!"
 
- válaszolt erre Horváth, aki ugyan a párttagságát nem tudta megvédeni, de Szabó embereit már sikeresen kitette a hivatalból. 
 
A helyzet pikantériája, hogy Horváthék új egyesületéhez a helyi KDNP is csatlakozott, miközben a helyi Fideszbe egyedül a város alpolgármesterét, Szinyei Andrást és Köves Gábornét vették vissza, előbbi viszont "felfüggesztette" tagságát, addig, amíg a konfliktus le nem zárul. 
 

A Tüske lett a helyi Ripost

 
A belharc már odáig fajult, hogy a helyi sajtóban valóságos médiaháború alakult ki. Az önkormányzat által kiadott Hatvani Hírlapban természetesen Horváth Richárd polgármester álláspontja jelenik meg igencsak hangsúlyosan. "Hatvan a hatvaniaké!" - áll a címlapon öles betűkkel a fentiekben már ismertetett mondat. Szabóról azt írják, a helyi Fidesz újjáalakulása után tartott sajtótájékoztatóján szakmai csúsztatások és valótlanságok egész áradatát zúdította a város lakóira. Az újságban is leírják: Szabó Zsolt célja az volt, hogy a város azután is az ő irányítása alatt maradjon. Horváth viszont kipenderítette pozíciójából Tóthot és embereit, a lap szerint pedig ezzel a lépésével a polgármester sokak szemében "hős lett", mivel Szabó Zsolt alatt ugyanis rettegésben élt az önkormányzat legtöbb dolgozója. Kollégáival üvöltözött, fenyegette és megalázta őket - olvasható az önkormányzati lapban.
 
Az újságban természetesen hírt adnak arról is, hogy Szabó nem képes elfogadni a helyzetet, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyengítse a város törvényes vezetését.
 
Nem kell persze félteni az államtitkárt sem: az ő köreihez köthető a szintén helyi Tüske című havilap, melyet megjelenése és stílusa alapján is bulvárlapnak tekinthetünk. A legfrissebb szám címlapján hatalmas betűkkel hirdetik:
 
"Szabó Zsolt: A polgármester alkalmatlan hatvan vezetésére".
 
Alatta olvasható az is:
 
"Hatvan irányítására Horváth Richárd polgármester szerinte alkalmatlan, ezért el kellene gondolkodnia azon, hogy a kormányzati és kormánypárti támogatás nélkül meddig okoz kárt a városnak."
 
Meglehetősen élénk fantázia szükséges ahhoz, hogy ezt ne egy alig burkolt fenyegetésnek tekintsük arra vonatkozóan, hogy amíg a Fideszt elhagyó polgármester áll a település élén, addig pályázati pénzekre aligha számíthat a lakosság.
 
 
Az újságban az országos fideszes médiabirodalom bulvárszekciójának (Ripost) módszerei tükröződnek. A nyolcoldalas lapból több mint egyet egy Szabó-interjú tesz ki, két oldalon keresztül pedig egy lejáratóanyagot láthatnak az olvasók, melyben Horváthék fizetése mellett vélt vagy valós ügyeit igyekeznek feltárni. Azt állítják többek közt, hogy a pályázatokat a vezetés szakmai hozzá nem értése miatt bukja a város, emellett projekteket buknak el és összevesztek a város legnagyobb adófizetőjével is.
 
 
A Szabó-féle városi média ráadásul a pénzt nem sajnálva erősít is: elindították a térség tévéjét, a Hatvanonline TV-t, ami a városi televízióval szemben kíván működni. Megállapodást kötöttek a DIGI-vel és a UPC-vel is, így a régió minden lakosának ezen a csatornán keresztül is az arcába tolják a lejáratókampányt.
 
Csakhogy a helyiekkel beszélgetve erre nem sok igény mutatkozik: a lakók azt mondják, elegük van a sárdobálásból és a köpködésből, ahogy Szabó fenyegetőzéseiből is. Ha az államtitkár folytatja a lejáratóhadjáratot, a pénzcsapokat pedig továbbra is zárva tartja a kormányzaton keresztül, akkor a Fidesz a következő választásokig könnyen elveszítheti a régióban legfontosabb bástyájának tekintett várost.