Putyin szerint irdatlanul előretört az orosz hadsereg a Donyec-medencében

Putyin szerint irdatlanul előretört az orosz hadsereg a Donyec-medencében

Az orosz elnök azt közölte, az ukrán hadvezetés terve kudarcot vallott, mivel rég nem volt ilyen üteme a támadásuknak. Ezzel együtt úgy érvelt, a béketárgyalásokat "soha nem utasították el".

Jelentős előretörést ért el a Donyec-medencében az orosz hadsereg, dacára a Kurszk megye elleni ukrán támadásnak - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn egy, a tanévnyitó alkalmából az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tuva Köztársaság fővárosában, Kizilben iskolásokkal megtartott találkozón.

A háborúzó államfő szerint az ukrán fegyveres erők azért intéztek támadást az orosz Kurszk megye ellen, hogy megállítsák az orosz fegyveres erők offenzíváját a Donyec-medencében. Azt hangoztatta, hogy az ukrán hadvezetés terve kudarcot vallott, mert az orosz hadsereg Kijev kívánságával szemben fokozta az előrenyomulás ütemét.

"Régóta nem volt ilyen üteme a támadásunknak a Donyec-medencében: az orosz fegyveres erők már nem 200-300 méterenként, hanem négyzetkilométerenként vonnak területeket az ellenőrzésük alá"

- állította Putyin.

Elmondása szerint, ha a Zelenszkij vezette Ukrajna "nem szavakban, hanem tettekben kívánja a béketárgyalásokat és a kérdések békés úton történő megoldását", akkor Moszkva készen áll erre, mert az orosz hatóságok ezt "soha nem utasították el".

"De természetesen le kell számolni ezekkel a banditákkal, akik behatoltak az Oroszországi Föderáció területére, nevezetesen Kurszk megyébe, és az arra irányuló kísérleteikkel, hogy a határvidék egészének helyzetét destabilizálják"

- fogalmazott az orosz elnök.

Hangot adott Putyin azon véleményének is, miszerint a jelenlegi ukrán vezetés nem érdekelt az harci cselekmények beszüntetésében, mert nem áll készen az elnökválasztás megtartására.

"Ha a harci cselekmények megszűnnek, az ukrán hatóságoknak fel kell oldaniuk a hadiállapotot, és a hadiállapot feloldása után azonnal elnökválasztást kell tartaniuk. A jelenlegi hatóságok erre nyilvánvalóan nem állnak készen, kevés esélyük van arra, hogy újraválasszák őket. Ezért nem érdekeltek a harci cselekmények beszüntetésében, ezért rendezték ezt a provokációt Kurszk megyében, és előtte megpróbáltak ugyanilyen provokációt végrehajtani Belgorod megyében" - vélelmezte Putyin.

(Címlapkép: Ramzan Kadirov csecsen és Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a gudermeszi katonai egyetemen 2024. augusztus 20-án. MTI/EPA/Szputnyik pool/Alekszej Danyicsev)