A túltolt bicikli esete: hidzsábban virított Kanada tartományi miniszterelnöknője

Így a társadalmi béke és egyenlőség hiú ábránd maradhat csupán.

Rachel Notley, a kanadai Alberta tartomány demokrata miniszterelnöke egy videóüzenetet posztolt Facebook-oldalára vasárnap.

„Eid Mubarak!” - üdvözölte muszlim hagyomány szerint a Ramadán szent hónap végén Kanada muzulmán lakosait a miniszterelnök, majd arról beszélt, hogy reméli, lelkileg felfrissülve és megújulva, hitükben, valamint közösségükben megerősödve érzik most magukat.

Az akár szép gesztusként is értékelhető beszédben kitért arra is, hogy a tartományban mindenki egyenlőnek számít, és bár megérti, hogy bizonytalan időket élnek a muszlimok, de a helyi kormány mindig mellettük fog állni a rasszizmussal, gyűlölettel és megkülönböztetéssel szemben.

S mintha a rózsaszín ködöt nem követné többé hajnali pirkadat és újabb, majd újabb dolgos nap, Rachel Notley azzal nyomatékosította szavait, hogy az európai kultúrában teljesen idegennek, sőt, fokozottan diszkriminatívnak számító hidzsáb-kendőt fejére húzva mondta el mindezt:

Persze, egy ilyen gesztust lehetne úgy is kezelni, mint egy ártatlan diplomáciai húzást. Viszont talán mégsem a legszerencsésebb üzenet ez azoknak a nőknek, akiket a muszlim értékítélet hagyományosan kevesebbre tart a férfinál, és mindez veszélyes lehet annak fényében is, hogy a saját magukat is szegregáló, negyedekbe tömörülő bevándorlóközösségek rendre felvetik az olyan szabályok önkényes bevezetését is, mint például a saría-törvénykezés. Mert félő, hogyha ez a közeg azt látja, hogy a miniszterelnök nagyobb hajlandóságot mutat az asszimilációra, mint amennyit vezetőként elvárhatna a bevándorlóktól, a társadalmi béke és egyenlőség hiú ábránd maradhat csupán.