Rágalomkampány indult a Jobbik ellen

A Jobbik ugyan lebuktatta Tapolcán a gyalázkodó röplapok terjesztőit, de nem fog beszállni a politikai sárdobálásba.

A Jobbik lebuktatta a valótlanságokat tartalmazó szórólapos kampányban részt vevő aktivistákat, és megtette a szükséges rendőrségi feljelentést - jelentette ki a Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján. Majd arra szólította fel a Quaestor-koalíció pártjait, hogy hívják vissza Tapolcáról a szabadcsapataikat, és álljanak elő végre konkrét programmal.

Z. Kárpát hangsúlyozta, hogy a Jobbik nem fog beszállni a sárdobálásba, és továbbra is az emberek javát szolgáló pozítiv kampányelemeket sorakoztat fel a választási kampány során. A Jobbik egy olyan harcost állít csatasorba jelöltként, aki a tapolcai kórház mentésének egyik vezérarca volt, aminek eredményeképpen sok szakember munkahelye megmaradt, és sok osztály megmenekült a bezárástól - tette hozzá a képviselő.

Kiemelte, hogy amíg Rig Lajossal szemben mindössze tetoválás-ügyeket tudnak felhozni, a nemzeti párt az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának öt százalékra csökkentésének szorgalmazásával a magyar emberek érdekében politizál, és szerinte a tapolcai választópolgárok is olyan pártot választanak majd, amelyik a sárdobálás helyett valódi programpontokkal áll elő a kampány során.

Sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is a jövő vasárnapi tapolcai időközi választásról, amelyen a Fidesz–KDNP jelöltjéről azt mondta, hogy Fenyvesi Zoltán „érdeklődést” és „bizalmat tapasztalt az emberek részéről”, sőt szerinte bizonyította, hogy a jelöltek közül „ő a legalkalmasabb a térség képviseletére”.

Gulyás hozzátette, „a valóban szélsőjobboldali nézeteket valló” jobbikos jelölt a „mai napig nem cáfolta náci tetoválását”. Mi több, burkolt fenyegetés is elhangzott a fideszes képviselőtől, aki szerint ezzel a „vállalhatatlan” szélsőjobboldalival „senki nem fog együttműködni”. (Ehhez hasonlót mondott egyébként tegnap Lázár János is, aki szerint a kormány nem tervezi, hogy „akár nyilasokkal, vagy kommunistákkal együtt dolgozna” a következő három esztendőben, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell – a szerk.)

De van itt más is a mondatokon túl. Mint arról beszámoltunk, múlt szombaton a rendőrség nyomozást indított azok miatt a névtelen szórólapok miatt, melyek a Jobbik jelöltjét, Rig Lajost válogatott hazugságokkal illetik. A hatóság tájékoztatása szerint a szórólapokon feltüntetett szöveg tartalma kimeríti a rágalmazás bűncselekményét. A papíron szereplő „Bűnözők Nélküli Veszprémért Mozgalom” által kiadott szórólapot információink szerint a Kubatov Gáborhoz köthető kampánycsapat tagjai terjesztik.

Gulyás Gergelytől ezért megkérdeztük, egyetértenek-e a hazugságot terjesztő plakát tartalmával, egyetértenek-e azzal, hogy ilyen mocskolódó, lejárató kampány zajlik a választókörzetben. A fideszes politikus azt mondta: „Ezek tényállítások, amelyek vagy igazak vagy nem. Ha igazak, akkor egyetértünk velük, hogy ha nem igazak, akkor nem értünk velük egyet. De egyébként pedig nincs tudomásom arról, hogy a Fidesz, vagy bárki, aki a Fideszhez kötődik, ilyen szórólapot terjesztene.” Szerinte függetlenül attól, hogy a szórólapot ki készítette, a kérdés az, hogy az abban foglalt állítások igazak vagy sem.

Rákérdeztünk arra is, hogy ezt a fajta gyűlöletkampányt folytatnák-e a jövő héten, vagy valami pozitívat, amire azt mondta, „ez az ön feltételezése, hogy bárki a mi oldalunkon gyűlöletkampányt folytat, én ilyen szórólapot soha nem láttam, én olyan döntésről nem tudok, hogy bárki ilyen szórólapot hozzon nyilvánosságra”.

Egy másik újságírói kérdésre, miszerint a Fidesz elvárja-e, hogy Rig Lajos „megmutassa a testét”, Gulyás azt mondta, „van egy olyan szint a politikában, ami alá én nem mennék, függetlenül attól, hogy hol van a tetoválás”. A képviselő válasza azért is érdekes, mert a felvetés onnan jött, hogy Gulyás a sajtótájékoztatón előtte maga élt a Jobbik jelöltje kapcsán azzal a jópofának tűnő kijelentéssel, hogy „a mai napig nem tudjuk, mi a meztelen igazság”.