Rászáll az önkormányzatokra az ÁSZ, adatszolgáltatásra kötelezi őket

Rászáll az önkormányzatokra az ÁSZ, adatszolgáltatásra kötelezi őket

Az önkormányzati választások és az új képviselő-testületek felállása közötti átmeneti időszak pénzügyi transzparenciájáért aggódik az állami gigabírságokat az ellenzékre kiszabó számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiemelten fontosnak tartja az önkormányzatok gazdálkodásának átláthatóságát, ezért kötelező adatszolgáltatásra hívja fel őket - jelentette az MTI.

Így az ellenzéki pártokra kirótt, százmilliárdos gigabírságok kiszabása után az Orbán-kormány befolyásába tartozó ÁSZ a települési önkormányzatokat veszi most célkeresztbe.

Csütörtöki közleményük szerint az ÁSZ júniusban indított ellenőrzést, amelynek célja, hogy az önkormányzati választások és az új képviselő-testületek felállása közötti átmeneti időszakban is biztosított legyen a gazdálkodás biztonsága, illetve fenntartható legyen a pénzügyi egyensúly és a fizetőképesség.

Rengetegféle adatok bekérnek

A Windisch László elnökölte számvevőszék álláspontja szerint ennek egyik biztosítéka lehet az önkormányzati gazdálkodás átláthatóságának növelése. Annak érdekében, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának legfontosabb adatai mindenki számára megismerhetők legyenek,

az ÁSZ augusztus végén kivétel nélkül valamennyi települési önkormányzathoz adatszolgáltatási megkereséssel fordul.

A Fidesz által vezérelt ÁSZ azt állítja, a célja ezzel, hogy az önkormányzati adatok alapján átfogó képet tudjon majd nyújtani a nyilvánosság számára az önkormányzatok tényleges gazdasági helyzetéről, valamint az átmeneti időszak folyamatairól.

A szeptember 30-i átadás-átvételi állapotot tükröző, október végéig megküldendő adatok köre egyebek mellett kiterjed

🔴 az önkormányzatok 2024. évi költségvetése kiadási főösszegének és bevételi főösszegének százalékos teljesítésére,

🔴 az önkormányzatok pénzkészletére,

🔴 hitelállományára,

🔴 az önkormányzati vagyon változásaira, illetve

🔴 a folyamatban lévő beruházások, felújítások számára és tervezett összköltségére is.

A nyilvánossággal takaróznak

Az ÁSZ alelnöke, Szomolai Csaba az MTI-nek elmondta: a beérkezett adatokból az ÁSZ elemzést készít, és a gazdálkodás átláthatóságának biztosítása érdekében a közadatokat változatlan formában mindenki számára elérhetővé is teszi. Az adatokból tényszerű információk lesznek leszűrhetők az egyes önkormányzatok valóságos gazdasági helyzetéről - ígérte.

A kormányzati befolyás alatt álló számvevőszék alelnöke azt mondta,

fontosnak tartja, hogy rendelkezésre álljon egy pillanatkép mind a nyilvánosság, mind a munkájukat októberben elkezdő önkormányzati testületek számára.

A vagyonnal való felelős és szabályszerű gazdálkodás elvének folyamatosan érvényesülnie kell, az pedig minden állampolgár részéről jogos igény, hogy a tényleges vagyoni helyzetről átfogó képet kaphasson - hangsúlyozta.

Szomolai Csaba hozzátette: az ÁSZ a júniusban indított eljárása keretében folyamatosan monitorozza és elemzi az átmeneti időszak önkormányzati gazdálkodásának esetleges kockázatait, és emellett az egyébként közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jog tényleges érvényesülése biztosíthatja a nyilvánosság általi kontroll lehetőségét.

Az, hogy mindez pontosan mivel fog járni a főleg ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak, egyelőre még nem teljesen világos.

(Címlapkép: Windisch László, az ÁSZ elnöke - Béli Balázs/Alfahír)