Banánköztársaság-effektus: újabb korrupciós gyanút vizsgál az OLAF hazánkban

A legszegényebbektől lopni nem túl szép dolog.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előzetes eljárásban vizsgálja, hogy történt-e csalás vagy szabálytalanság az uniós társfinanszírozású Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében kiosztott élelmiszersegélyeknél – tudta meg a 24.hu.

A program keretében 11 ezer rászoruló magyar gyerek kapott tartós élelmiszert.

Az ügyet az LMP-s Hadházy Ákos göngyölítette föl. A gyanú szerint a 17,4 milliárdos közbeszerzést egy bizonyos cégcsoportra, a Halker-re igazították.

Hadházy a 444.hu-nak elmondta: találkozott a Halker egyik dolgozójával, aki szerint előre tudták, hogy nyerni fognak, sőt, egy olyan táblázatot is eljuttatott a politikushoz, amire a tolnai szociális intézményeknek adott ajánlatok mellé ceruzával beírta, hogy a piaci cégeknek mennyivel olcsóbban adják az egyes árukat, mint a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek. A táblázat szerint amíg a sajtkrém kilóját a cégek 879 forintért megkapják, addig a szociális intézményeknek 1020 forintot kell fizetni kilónként. Hadházy a portálnak azt mondta:

"sok közbeszerzési piszkos manipulációt láttam már, de ennél aljasabb csalást még nem találtam: éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó – így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segítsen, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le helyi maffia a nemzetközi segélyeket."

Pedig ez Magyarország.