"Rátermettség és emberség döntött"

Talán sokakat meglep, (ex)-MSZP-s alpolgármestert jelölt Dobó Zoltán. Tapolca jobbikos polgármesterét telefonon értük utol.

- Talán első hallásra kissé meglepő, hogy egy jobbikos polgármester egy (ex)-MSZP-s alpolgármestert javasol a posztra. 

Mi nem pártot, vagy pártegyüttműködést kerestünk, hanem vannak Tapolcán bizonyos megoldandó feladatokat, amelyek a város működését, az önkormányzati gazdasági működését, a hosszú és rövid távú terveink megvalósítását illeti. Ezek feladatok, ezekhez pedig embert kerestünk. A testületben most ő volt az egyik olyan alkalmas ember, aki a fenti feladatok megvalósításában hatékonyan tud segíteni.
 
Nem a pártot, a párthovatartozást néztük, hanem magát az embert. Ő pedig alkalmasnak találtatott. Ezt megbeszéltük a helyi pártszervezettel is, Lévai urat pedig el is hívtam egy "interjúra", s előre rögzítettük, hogy milyen feltételek mentén áll az én felajánlásom, gondolkozzon el, hogy vállalja-e. Közös döntést hoztunk, vagyis a tapolcai Jobbik tagsága, Lévai úr, valamint az egyik MSZP-s képviselő.
Egy helyett kettő: a korábbi időszakkal ellentétben egy helyett immáron két alpolgármestere lesz Tapolcának. Lévai József mellett a másik alpolgármester a jobbikos Kozma Henrik Alajos lesz.

- Fenyvesi Zoltán szerint ezzel létrejött Tapolcán a Jobbik és az MSZP koalíciója. 

Fenyvesi Zoltán tájékozatlan a helyi ügyekben, fogalma sincs az itt zajló folyamatokról. Fenyvesi úr még nem nyert választás alkalmával, így majd ha ez megtörténik, akkor megnézem, hogy mennyire kompromisszumkész. Még egyszer mondom, ez a megállapodás nem az MSZP és a Jobbik között született, ez a helyi képviselő-testületben ülő, a helyi közéletben részt vevő személyek között született megállapodás, amelynek nincs országos vetülete. Ha Fenyvesi Zoltán akár országgyűlési képviselői pozíciót, akár mondjuk egy polgármesteri tisztséget nyer, akkor nagyon szívesen beszélgetek vele erről.

- Hogyan áll össze most a tapolcai képviselő-testület?

Eddig négy jobbikos, két MSZP-s, valamint öt fideszes képviselő ült a testületben. Mivel én egyszerre vagyok - pontosabban voltam - polgármester és megválasztott képviselő is. A mai nappal azonban - Rig Lajos mellett - én is lemondtam az egyéni mandátumomról. Így tehát két körzetben is új választást írunk ki, késő nyárra, vagy kora őszre - a pontos dátumot még nem tudom megmondani.

Rig Lajos: a lokálpatriotizmus visz előre

Rig Lajos, a térség áprilisban megválasztott jobbikos országgyűlési képviselője hangsúlyozta, egy Tapolca méretű városban a lokálpatriotizmus az, ami elősegíti a város és a gazdaság fejlődését. "Nem egy felülről kapott pártpolitikai irányvonalat kell követni", hanem azokat a szempontokat kell elsősorban figyelembe venni, amik a hely adottságai - fogalmazott. Hozzátette: parlamenti munkája során minden egyes döntésével támogatni fogja Tapolca városát ugyanúgy, ahogy Ajkát és Sümeget is.
    
Tapolca város képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén választott alpolgármestereket az áprilisban Veszprém megye 3-as választókerületében országgyűlési képviselői mandátumot szerzett Rig Lajos helyére. A város polgármestere, Dobó Zoltán főállású alpolgármesternek az MSZP korábbi városi elnökét, Lévai Józsefet, míg társadalmi megbízatású alpolgármesternek a jobbikos Kozma Henrik Alajost jelölte, akiket a testület titkos szavazással 6 igen és 4 nem szavazat mellett választott meg.
    
Lévai Józsefet, mivel elfogadta a Jobbik alpolgármesteri ajánlatát, az MSZP vezetése csütörtökön kizárta a pártból.