Reálbér-emelkedésre van szükség

Az elmúlt években a minimálbér összege emelésének a dolgozók alig, ellenben az állam annál inkább haszonélvezője volt, hiszen a növekményt a munkaadók kitermelték, de annak csak kis töredéke jutott el a munkavállalókhoz.
 
Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke keddi közleménye szerint pártja álláspontja világos: általános bérfejlesztésre van szükség. Ez nem jelent számottevő költségnövekedést, ugyanakkor a csökkenő állami adóelvonás, a járulékok mérséklése által több maradna az emberek zsebében, növekedne a fogyasztás, ezzel együtt emelkedhetnének az áfabevételek. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából is elengedhetetlen fontos a tartós reálbér-növekedés, rövid és középtávon ugyanis ez lehet az alapja a biztonságos nyugdíjkifizetésnek - közölte.
 
A gyors reálbér-növekedés mellett szól az is, hogy egyre több szakmában már most munkaerőhiány jelentkezik, ennek az egyik oka pedig a kivándorlás, ami már nemcsak a pályakezdő értelmiségieket, hanem egyre inkább a szakképzettséggel rendelkező középkorúakat is érinti. Hogy a munkaadók pótolni tudják a kieső munkavállalókat, ahhoz a kormánynak meg kell teremteni az uniós átlagnál nagyobb reálbér-növekedés lehetősége mellett a munkaadók terheinek a csökkentését is - véli a nemzeti párt.
 
Sneider Tamás úgy fogalmazott, a Jobbik csak olyan kormányzati lépéseket tud támogatni, amelyek a munkaadók minél kisebb mértékű terhelése mellett a reálbérek erőteljes növekedését eredményezik.