Rekord: soha annyi felhasználói adatot nem kért ki a magyar állam a Facebooktól, mint tavaly

Rekord: soha annyi felhasználói adatot nem kért ki a magyar állam a Facebooktól, mint tavaly

Az Orbán-kormány kétszer annyi felhasználói adatokra vonatkozó kérvényt küldött tavaly, mint 2021-ben. Közel 2700 felhasználó tevékenységéről vártak tájékoztatást a Metától.

Rekordmennyiségű felhasználói adatot kértek ki tavaly a magyar hatóságok a Facebooktól: közel 2700 felhasználó tevékenységéről kértek tájékoztatást, a Meta azonban csak az esetek kevesebb, mint 60 százalékában teljesítette a kéréseket – számolt be a Portfolio.

A magyar állam kétszer annyi felhasználói adatokra vonatkozó kérvényt küldött tavaly, mint 2021-ben.

A lap a Meta átláthatósági jelentése alapján azt írja, csak 2023 második felében 1083 darab kormányzati adatkérést kaptak, ezek 1267 ember vagy oldal információira vonatkoztak, mivel egyszerre több személynél vagy oldalnál is kérvényezhettek tájékoztatást.

Az adatok szerint

tavaly összesen 2116 kérvénnyel fordultak Magyarországról a közösségi médiaszolgáltatóhoz. Az Orbán-kormány tavaly összesen 2680 Facebook-fiókról kért információt, ami szintén rekordnak számít.

A Portfolio szerint

a megkeresések legnagyobb részében bírósági (többnyire bűncselekményekhez kapcsolódó) ügyekre hivatkoztak, de összesen húsz „vészhelyzeti kérelmet” is küldtek.

Utóbbiak kapcsolódhatnak súlyos bűncselekmények megelőzéséhez, vagy keresett személyek felderítéséhez is. A Meta ezt nem részletezte, pontosan miről volt szó.

A kikért adatok egyebek mellet vonatkozhatnak:

🔴az eszköz típusára,

🔴a belépés földrajzi helyére,

🔴kapcsolati hálókra,

🔴üzenetadatokra,

🔴 valamint a feltöltött képek adataira is.

A cikk szerint a Meta azonban nem dobálózik csak úgy a felhasználók adataival. Mint írják, a második félévben kevesebb mint az ügyek kétharmadánál, 65,93 százalékában küldtek bármilyen információt. Az év első felében pedig még kevesebb esetben teljesítették az igénylést, csak 50,63 százalékban küldtek érdemi választ.

Az összes kérvények számát tekintve egyébként Magyarországról látványosan sok kérvényt nyújtottak be, például a hasonló lakosságszámú Csehországhoz képest, ahonnan csak 1421 alkalommal kértek ki adatot.

(Címlapkép: MTI)