Rekordáron kelt el az Oppenheimer Blue, a "drágakövek drágaköve"

A gyémánt élénk licitcsata után lelt gazdára, alkalmanként feszült csönd töltötte be a termet, de néha a nevetés is kirobbant a Christie's genfi árverésén. A 30 millió svájci frankról indult licitálás 25 percig tartott.

A követ végül egy telefonon licitáló, magát megnevezni nem kívánó vásárló vitte el. Már előzetesen is rekordot, de legalább 45 millió frankot (12,76 milliárd forintot) reméltek az eladástól, és a kalapács végül 56,8 millió svájci franknál csapott le.

A smaragdcsiszolású drágakő, az Oppenheimer Blue, korábbi tulajdonosáról, Sir Philip Oppenheimerről kapta a nevét. Az Oppenheimer család generációk óta vezető szerepet tölt be a gyémántiparban. Az 1995-ben elhunyt neves gyémántszakértő annak idején feleségének választotta a drágakövet.

"Az Oppenheimer Blue-t csak úgy lehet jellemezni, hogy az egyik legritkább drágakő a világon. A drágakövek drágaköve"

- írta a Christie's árverési katalógusában.

A korábbi aukciósrekordot a Blue Moon nevű gyémánt tartotta, amelyet tavaly novemberben csaknem 50 millió svájci frankért vásárolt meg Joseph Lau hongkongi üzletember a kislányának, aki után a 12,03 karátos drágakő új nevet kapott: ma már Blue Moon of Josephine-nek hívják.

A szerdai aukcióval befejeződött a kétnapos genfi ékszerárverés, amelynek első eladási napján a Sotheby's rekorbevételt, 171,2 millió svájci frankot (48,7 milliárd forintot) ért el. A keddi árverés legnagyobb szenzációja egy rózsaszín, körte alakú gyémánt volt, amely a maga kategóriájában szintén rekordáron, 30,8 millió svájci frankért (8,7 milliárd forintért) talált gazdára.

A "élénk fantázia rózsaszín", Unique Pink (egyedülálló rózsaszín) nevű gyémántot a világ legszebb gyémántjai közé sorolják.

A Christie's szerdán több mint 280 tételt árverezett el, összbevétele 146,8 millió svájci frankra (41,8 milliárd forintra) rúgott.