Rekordárvíz várható a Dunán

Rekordárvíz várható a Dunán

Hat nap alatt hat métert emelkedhet legnagyobb folyónk. A rakpartokat zárják, akárcsak a csatornazsilipeket.

Az elmúlt tíz év legnagyobb árvize várható a Dunán. A folyó tetőzését a jövő hét második felére várják. Több mint félezer szakembert vezényeltek át a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatósághoz az árvízre készülve. Az egész folyószakaszon nehéz napokra számítanak, a fővárosban várhatóan 850 centiméteren fog tetőzni a folyó. Hozzánk hasonló helyzetben van Szlovákia, ahol hétfőtől keddig tetőzik majd a Duna - írja a Telex.

A pozsonyi szakaszon a vízállás elérheti majd a 930 centimétert is Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint. Itt vasárnap biztosítják az árvíz elleni védelmet mobilgátakkal. Bőstől Párkányig második szintű árvízvédelmet rendeltek el, itt szombat óta több mint 270 esethez hívtak tűzoltókat. Vannak részek, ahol a tűzoltók például csónakok segítségével segítenek idősek otthonába élelmiszert szállítani.

Elérte viszont már az árvíz Ausztriát, ahol több mint 1100 háztartást kellett evakuálni – a víz főként Alsó-Ausztria térségét és Bécset érte el.

Budapesten a 2013-as rekordárvíz során a fővárosi árvízi védekezés egyik leggyengébb pontja a III. kerületben, a Pók utcai lakótelep mellett húzódó Aranyhegyi-patak mentén volt. Itt 2,1 kilométer hosszú új védművet adott át a főváros 2023-ban.

Emellett 1,7 kilométer hosszan átépítették a pünkösdfürdői védművet is, mivel a korábbi földgát már nem nyújtott megfelelő biztonságot. Kormányzati beruházásként épült meg emellett a Barát-patak torkolati védműve. A három beruházás együtt jelentősen megnövelte a Pók utcai és a békásmegyeri lakótelepeken, Rómaifürdőn és Csillaghegyen élő több mint 30 ezer lakos védelmét.

Megerősítettük Újpest védelmét is. 1,7 kilométer hosszú új gát épült az Észak-pesti Szennyvíztisztító és a Megyeri csárda között. További három védműszakaszt is megterveztünk, és európai uniós forrás bevonásával készítjük elő a megépítésüket

írja az Index a Főpolgármesteri Hivatal közlése alapján.

(Címlapkép: A kiáradt Duna Budapesten, az Angelo Rotta rakparton 2023. december 28-án. Hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot; Budapesten az előző nap este tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt. MTI/Balogh Zoltán)