Rekordszintre emelkedett a cseh fegyverexport

A védelmi és biztonsági ipari szövetség szerint, amely a tavalyi statisztikát is készítette, az idén a cseh fegyver- és lőszerexport újabb növekedése várható.

A Hospodárské Noviny rámutat: a cseh fegyver- és lőszerexport már három éve dinamikusan növekszik, az utóbbi négy évben megduplázódott, míg a mai kivitel a tíz évvel ezelőttinek a tízszerese.

"Az eredmény legfőbb oka, hogy a gazdasági válság idején a csehországi fegyver- és lőszergyárak jelentős korszerűsítésen mentek keresztül, minek következtében ma versenyképes termékeket tudnak kínálni nagyon jó áron" - mutatott rá Jirí Hynek, a szövetség vezetője. Ugyanakkor elismerte, hogy a cseh fegyverek iránti növekvő érdeklődést a nemzetközi biztonsági helyzet romlása, valamint a jegybank által meggyengített korona jó árfolyama is nagyban befolyásolta.

"A különféle típusú kézi fegyverek és védelmi eszközök iránt egyre nagyobb a kereslet a világban. Ezt mi is érzékeljük" - jelentette ki Hynek.

A hagyományosan legnagyobb cseh fegyverexportőrök továbbra is a kézifegyvereket gyártó Ceská Zbrojovka Uhersky Brod és a lőszereket gyártó Sellier & Bellot Vlasim cégek. Mindkét cég a közelmúltban közölte, hogy növelni kívánja gyártási kapacitásait.

Növelte bevételeit a kisrepülőgépeket gyártó Aero Vodochody társaság is. Az Aero bevételei tavaly 42 százalékkal haladták meg a 2013-asat - közölte Tomás Cícha, a cég szóvivője. A következő években az Aero többmilliárdos bevételekkel számol, mert az amerikai Draken céggel korábban aláírt szerződés alapján megkezdi az L-159 típusú, hangsebesség alatt repülő kis harci gépek szállítását az Egyesült Államokba. Az iraki hadsereg szintén több ilyen repülőgépet vásárolt, s már elkezdődtek a tárgyalások újabbak megvételéről is. Az Aero bejelentette, hogy rövidesen elkezdi az L-39NG típusú új gyakorló-repülőgép gyártását.