„Rendet tenni e korrupciótól bűzlő mocsárban”

A Jobbik szerint a Tapolca előző, fideszes városvezetőjéhez köthető gyanús telekcsere is azt mutatja, hogy a hatalom csak azért kell a Fidesznek és az MSZP-nek, hogy „mutyizhassanak”.

 „A Jobbik semmiféle korrupciót nem tűr sem az önkormányzatokban, sem az ország vezetésében. Zéró toleranciát hirdetünk, legyen akár csak egyetlen telekről is szó. Hiszen egyetlen telek – ha az elvet nézzük – ugyanolyan, mint egy több ezer hektáros terület” – jelentette ki Kepli Lajos pénteki sajtótájékoztatóján. A Jobbik országgyűlési képviselője ezt annak kapcsán mondta, hogy – mint arról portálunk is hírt adott – a korábbi tapolcai fideszes polgármester gyanúsan áron alul cserélhetett el egy belterületi ingatlant egy értéktelenebb külterületi szántóra az egyik, szintén fideszes képviselő lányával.
 
Kepli Lajos szerint jókora lehet a gyanítható árkülönbözet, az ügyben több millió forintos vagyoni hátrány érhette az önkormányzatot, így a hűtlen kezelés gyanúja megalapozott lehet. Az ügyben egyébként egy magánszemély feljelentést is tett a Veszprémi Rendőrkapitányságon. Kepli közölte, nem engedhető meg, hogy valaki a pártállását és az ez alapján kapott pozícióját ilyesmire használja ki.
„A Fidesz és az MSZP ilyen tekintetben egylényegűek, az elmúlt 25 évben számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy mindkét pártnak jó néhány Sukoró-ügye van, ez már csak egy újabb szelet”
– hangsúlyozta a jobbikos képviselő.

Csak a választásokig fontosak a szavazók a Fidesznek

Hozzátette, Tapolca jobbikos városvezetése mindent meg fog tenni, hogy erre az ügyre fény derüljön, és saját hatáskörében eljárva, amennyiben valóban jogellenes telekcseréről van szó, akkor ennek semmisége ügyében megtegye a szükséges lépéseket. Mint mondta, a Jobbik tapolcai képviselőjelöltje, Rig Lajos parlamentbe kerülése esetén „élharcosa lesz ennek a korrupció elleni harcnak”.
 
 „Azért különösen érdekes ez, mert Tapolcán történt, ott, ahol most a Fidesz különböző ígéretekkel próbálja ismét a választók kegyeit elnyerni az időközi választáson” – mutatott rá Kepli Lajos, aki szerint mind a Fidesz, mind az MSZP számára addig fontosak a szavazók, amíg a választások lezajlanak. Ezt láthatjuk – folytatta – a legutóbbi veszprémi választás esetében is,
ahol „az utolsó hetekben a semmiből 4 milliárdos uszodafejlesztést ígértek meg”, majd a voksolást követően „erről hirtelen mindenki megfeledkezett”, most pedig „próbálják az egész ügyet elmaszatolni”.
Mint arról az Index cikke nyomán az Alfahír is beszámolt, a kormány 2015-re csupán 25 millió forintot csoportosított át erre célra, a kormányhatározat szerint a „megvalósítási konstrukciót” pedig 2015. március 31-ig kellett volna elkészíteni, de ennek még nyoma sincs.

Nem fukarkodnak az ígéretekkel

Kepli Lajos kifejtette, számtalan példát láthattunk arra, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem fukarkodnak a milliárdos ígéretekkel akkor, amikor választási kampány hajrájába érkezünk, de később „valahogy erről mindig megfeledkeznek”. A hatalom szerinte csak azért kell nekik, hogy „különböző mutyikban vegyenek részt”, hatalmukkal visszaélve. 
„Bebizonyosodott, hogy akár az MSZP, akár a Fidesz jelöltje győz, akkor az elmúlt 25 év Quaestor-koalíciója folytatódik. Egyedül a Jobbik az, amely tiszta kézzel, az elmúlt 25 év ügyeiből kimaradva, rendet tud tenni ebben a korrupciótól bűzlő mocsárban”
– jelentette ki. 

Rogán nem kommentál, de szerinte a kormány cselekszik

Mai sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a veszprémi és tapolcai kampányígéretek kapcsán feltett kérdést röviden úgy kommentálta, hogy
„drogos lyukból bolond szél fúj”,
és szerinte ezt az elmúlt hónapokban már több alkalommal láthatta mindenki. (Csak gyanítjuk, de „drogos lyuk” alatt a Fidesz frakcióvezetője a veszprémi uszodaügyben cikket közlő Indexre utalhatott – a szerk.)
 
Rogán Antal azt mondta, „nem kívánok ezzel a kérdéssel tovább foglalkozni, engedje meg nekem, hogy egyetlen egy város beruházásait se kelljen kommentálnom”. Annyit azért hozzátett: „Veszprém esetében a kormány hozott döntéseket, ezeket a döntéseket ki is hirdette, nyilvánvalónak tartom, hogy be is fogja tartani.”