Rendkívüli pártkongresszust hív össze a Sziriza

A vezetés úgy döntött, szeptemberre rendkívüli pártkongresszust hív össze az országnak nyújtandó újabb pénzügyi mentőcsomag feltételei kapcsán.

A rendkívüli kongresszus összehívását Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezte, miután az elmúlt hetekben a Szirizán belül mély megosztottságot okozott, hogy a kormányfő korábbi ígéretei ellenére elfogadta a nemzetközi hitelezők újabb megszorításokról szóló feltételeit egy harmadik mentőcsomagért cserébe. A januárban a megszorítások eltörlésének ígéretével hatalomra jutott párt radikális balszárnya elutasítja a hitelezők követeléseit, és nyíltan Görögország eurózónabeli tagságának feladását követeli.
 
A szeptemberi pártkongresszus hivatalos célja a pártegység biztosítása és a kormány stratégiájának meghatározása lesz. Az erről szóló döntést csütörtökön késő este a Sziriza központi bizottsága hozta meg athéni válságülésén.
 
Július 15-én és július 22-én a párt 149 képviselője közül több mint harmincan tagadták meg azon törvényjavaslatok megszavazását, amelynek elfogadása volt a feltétele annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 85 milliárd eurós programról. Ciprasz csupán ellenzéki pártok segítségével tudta megszerezni a törvényjavaslatok elfogadásához szükséges szavazatokat.
 
A Reuters brit hírügynökség szerint a Szirizán belül kialakult válság a legsúlyosabb politikai kihívás, amellyel Ciprasz kénytelen szembenézni. A politikus ugyanis a megszorításokkal kapcsolatos pálfordulása ellenére továbbra is népszerű Görögországban, és gyakorlatilag uralja a belpolitikai szcénát.
 
A miniszterelnök egy szerdai interjúban azt mondta, kész előre hozott választásokat rendezni, ha pártja radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét.