Rendőri erőket a déli határhoz!

A Jobbik szerint amíg nincs önálló határőrség, sokkal több rendőrre van szükség. Fel kellene számolni a szervezett csempészbandákat is.

A Jobbik vezetőségének egy csoportja a múlt hét végén felmérte a déli határ környékén uralkodó állapotokat: Ásotthalmon és Szegeden, valamint a határ túloldalán fekvő Magyarkanizsán jártak, ahol nemcsak a karhatalmi szervektől és a helyiektől tájékozódtak, hanem több migránssal is beszélgettek. Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatóján azt mondta, az első kézből származó, friss információk alapján kirajzolódott előttük, hogyan lehetne kezelni ezt az egyre súlyosbodó problémát.

Új típusú rendvédelmi megközelítés

A Jobbik országgyűlési képviselője megerősítette korábbi álláspontjukat: önálló határőrség felállítására van szükség. Megjegyezte, lehet kerítést építeni, lehet bármilyen határzárat megvalósítani – amit a Jobbik alapvetően támogat –, de mindennek csak akkor van értelme, ha ezt emberi erőforrással is támogatják. Szerinte egy felelős kormányzatnak kötelessége olyan új típusú rendvédelmi megközelítéssel fellépni, amely egyszerre védi meg a környék polgári lakosságát, és állja útját annak az áradatnak, amely Európát „a következő évtizedekben folyamatosan el fogja borítani”. Amíg az önálló határőrséget nem állítják fel, addig Z. Kárpát Dániel szerint a rendőrség erőit kell haladéktalanul és fokozottan odavezényelni, bevetni, hiszen az elmúlt napokban
„pánikreakció tört ki a migránsok körében annak hírére, hogy Magyarország kerítést emel”.
A jobbikos képviselő beszámolt arról, hogy amikor Ásotthalom külterületén egy tucatnyi kongóiból álló csoporttal találkoztak, és Toroczkai László polgármester a rendőri erők segítségét kérte, kiderült, nincs egyetlen rendőr sem, akit oda tudnának küldeni.
„A rendőrök tisztességgel ellátják munkájukat, viszont olyan kevesen és olyan gyenge ellátottsággal tartózkodhatnak a térségben, hogy nem is várható el tőlük a napi szinten többezres menekülttömeg kezelése és összegyűjtése”
– hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

Hagymázas liberális lázálmok

Arról is beszámolt, hogy a jelenlegi határ túloldalán Magyarkanizsa közterületei és Szabadka elhagyott gyárterülete több ezer olyan migránsnak adnak helyet, akik csak arra a pillanatra várnak, hogy átléphessék a magyar határt. Jelezte, ezt nagyon sokan meg is teszik, például Szegeden éjszaka akár a folyón keresztül csónakázva. Z. Kárpát elmondta, mindezt nem lehetne így a szervezett bűnbandák segítsége nélkül. A Jobbik azt is rendkívül fontosnak tartja, hogy a kormány haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ezeket a bandákat leleplezzék, felszámolják, a divatos menekültútvonalakat megszüntessék, ezzel ugyanis a probléma jelentős részét okafogyottá tehetnék.
 
Z. Kárpát Dániel kitért arra is, hogy az utóbbi hetekben „számtalan hajmeresztő liberális elképzelés látott napvilágot”.
„Törpepártok és törpeszervezetek – amelyek vélhetően a határsávban még soha életükben nem jártak – szavazati jogot adnának migránsoknak, letelepítenék őket, ingyenes nyelvoktatásban részesítenék őket, bérlakást adnának nekik Budapesten”
– sorolta a képviselő, kiemelve, hogy a Jobbik határozottan elutasít minden „hagymázas liberális lázálmot”, ami ebben a témában felmerült. Hozzátette, a nemzeti párt kötelességének érzi, hogy Magyarország segítő kezet nyújtson minden valódi üldöztetés elől menekülő személynek, ha bebizonyosodik, hogy valódi az üldöztetés.
„De ez a segítő kéz nem jelenthet letelepítést, nem jelenthet erőszakos integrációt”
– mutatott rá.

Részletes szakmai javaslatcsomag

Z. Kárpát Dániel közölte, Magyarország a magyaroké, ezért magyar emberekkel szeretnék benépesíteni az elhagyatott vidéki részeket is. A Jobbik célkitűzése egyértelmű: olyan politikai-gazdasági klímát kialakítani a magyar embereknek, hogy mindenki, aki itt szeretne gyermeket vállalni, az megtehesse, és Magyarországot gyarapodó pályára állítsák. A népességfogyás megállításának Z. Kárpát szerint semmiképpen nem lehet az a megoldása, hogy külföldről „bárkit ide telepítenek”.
 
A Jobbik a liberális „megoldáscsomag” elutasítása mellett részletes szakmai programot tesz le az asztalra. Ennek része – mondta Z. Kárpát –
az önálló határőrség felállítása, a nyílt menekültszállók haladéktalan zárttá tétele, hosszabb távon lakott területen kívülre költöztetése, és minden lehetséges erőforrás átcsoportosítása a rendvédelmi szervekhez.
A képviselő kérdésre válaszolva megjegyezte, részletes javaslatcsomagjukat már korábban elkészítették: számtalan alkalommal nyújtottak be törvényjavaslatot, határozati javaslatot, továbbá a Jobbik költségvetési módosító javaslataiban is visszaköszön ez. Z. Kárpát szerint a Fidesz–KDNP nem akar önálló határőrséget, ezért „megengedő módon” arra is javaslatot tettek, hogy a rendőrségen belüli, határőri feladatokkal megbízott egységeket további milliárdokkal támogassák, azonban ezt az indítványt is lesöpörték a költségvetési vita során, ahogy eddig minden más jobbikos módosító javaslatot.