Rendőröket rabolt el egy mexikói fegyveres bűnbanda

Egy helyi illetékes arról számolt be hétfőn, hogy a rendőröket előző nap este rabolták el, amikor a gyanúsítottak üldözőbe véve a texasi határon fekvő Nuevo Leónba követték a nyomukat. A felfegyverzett emberrablók gépkocsival követték a rendőröket, és egy országúton még két, fegyveresekkel teli gépkocsi csatlakozott hozzájuk. A támadók egy rendőrt megöltek, a többit elrabolták. A túszokat később katonák és rendőrök kutatták fel és szabadították ki.

A Oaxaca állambeli ügyészség közben arról számolt be, hogy egy veracruzi újságíró szitává lőtt holttestére bukkantak helyi idő szerint hétfőn délután egy, a veracruzi határnál fekvő településen. Armando Slandana Moráles egy Tierre Blanca-i rádiónak dolgozott. A gyilkosságról más részletek nem ismertek.

A mexikói szövetségi államok közül Veracruz a legveszélyesebb az újságírók számára, Oaxaca pedig a negyedik helyet foglalja el a dicstelen rangsorban. A két állam határán tavaly augusztusban öltek meg egy újságírót, néhány hónappal előtte, áprilisban meggyilkolták egy rádiós társaság tulajdonosát.

Általában véve a sajtósok számára Mexikó a világ legveszélyesebb országa. Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószervezet szerint 2000 és 2014 között legalább 82 újságírót öltek meg az országban.