Jobbik: Elfogadhatatlan a rendőri fizetésekhez társuló kormányzati kommunikáció

Kontrát Károly örömujjongása kicsapta a biztosítékot.

„Egy országban azoktól az emberektől, akiktől akár egy életen át áldozatot várunk el, kiejteni bármely kormányzati tisztviselő részéről azt, hogy most már milyen sokat keresnek, mert van, aki 15 év után akár nettó 200 ezer forintot is hazavisz (…), úgy gondolom, nem elfogadható és nem helyénvaló” – mondta Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője utalva arra, hogy Kontrát Károly államtitkár mekkora öntömjénezést csapott a rendőri bérek emelése kapcsán.

"Még jó, hogy volt 50% béremelés, enélkül lenne igazán csak baj" - berágtak a zsaruk az államtitkárra, aki szerint már jól keresnek

Kontrát Károly január másodikán egy MTI-nek adott nyilatkozattal indította az újévet. A Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy idén átalgosan újabb 5 százalékkal nő a rendőrök jövedelme. Hozzátette, hogy így 2015 óta már 50 százalékkal emelkedett a bérük. A rendőrök közül sokan felháborodtak a politikus öntömjénező szavain, és Zsaruellátó nevű Facebook oldalon hozták nyilvánosságra fizetésüket.

A képviselő asszony emlékeztetett, 2013-ban és 2015-ben is hasonló volt a kormányzati kommunikáció, de akkor is mind a rendőri szakszervezetek, mind az érintett egyenruhások jelezték, nem helytálló az „örömujjongás a kormányzat részéről”. Varga-Damm fel is olvasott a rendőrök által a Facebookra feltöltött üzenetekből.

Emlékeztetett, bár a kormányzat már nem számíttat létminimumot a statisztikai hivatallal, de a nettó fizetések mellé oda kell tenni azt is, mennyit kell költenie ahhoz, hogy az alapvető létfeltételeit biztosítani tudja. A képviselő asszony egy 2017-es vizsgálatot idézett, mely szerint egy rendőr 25-30 év alatt éri el azt a bért, amit egy hipermarket eladója kezdőként keres.

Varga-Damm Andrea szerint egy ilyen országban egyetlen kormány sem dicsekedhet, legfeljebb

szerényen odamehet az államtitkár a rendőrhöz, és megérdeklődi tőle: az elvárásainak megfelelően alakultak-e a bérviszonyai?

A politikus asszony szerint „elfogadhatatlan, hazug mantra” az is, ami kormányzati reklámokban elhangzik, nevezetesen: kétszeresére emelték a minimálbért. 2010-ben a minimálbér nettója 60 ezer forint volt, 2019-ben ez az összeg 96 850 forint, ami szemmel láthatóan nem duplája a 60 ezernek. Ismertette, 8 év alatt 22 százalékkal emelkedtek az árak, a minimálbéresnek a kereset nettó emelkedése révén pedig reálértékben mindössze 23 650 forinttal marad több az élete fenntartására. „Ezt nevezi egy kormány bármilyen módon is fejlődésnek?” – tette fel a kérdést Varga-Damm. Összehasonlításként felidézte, a Gresham-palotában levő Four Seasons Hotelben Rogán Antal egy reggelije 11 ezer forintba kerül.

Rendőreinknek, akik „hóban-fagyban vigyázzák biztonságunkat, ilyen nettó béreket fizetni, és ilyen méltatlan kormányzati kommunikációt hozzátenni egyszerűen elfogadhatatlan” – zárta sajtótájékoztatóját a jobbikos képviselő.