Tömeges leszerelés jöhet rendőrségnél a járvány után?

Tömeges leszerelés jöhet rendőrségnél a járvány után?

Akár heti 60 órát is dolgozhatnak anélkül, hogy túlórapénzt kapnának.

Elképzelhető, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után megint tömeges lesz a kilépés a rendőrség kötelékéből - mondta Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője a Népszavának.

Véleménye szerint a beosztottak a korábbinál is nehezebben viselik egyes vezetők lekezelő, nem egyszer durva, embertelen hozzáállását, csakhogy most nincs lehetőségük a távozásra.

A hivatásosok április eleje óta nem mondhatnak le a szolgálati jogviszonyukról, és nem élhetnek a lehetőséggel, hogy visszavonják a „kifogástalan életvitel” ellenőrzésére megadott hozzájárulásukat, ami eddig a kilépés legegyszerűbb módja volt. Aki ugyanis írásban visszavonta az engedélyt, másnap már le is szerelhetett, most azonban csak a veszélyhelyzet visszavonása után tehet ilyen jognyilatkozatot - mondta a lapnak Powell.

A lapnak nyilatkozva közölte: a védőfelszerelés egyenetlen elosztása mellett szinte a csodával határos, hogy csak néhány rendőr és egy városi kapitány kapta el a fertőzést az elmúlt hetekben.

A rendvédelemben érintett szakszervezetek az utóbbi hetekben több levelet is írtak Pintér Sándor miniszternek és Felkai Lászlónak, a tárca közigazgatási államtitkárának, amelyekben kérték, hogy a koronavírus fertőzés miatt leginkább veszélyeztetett állomány, például a házi karanténban lévőket ellenőrző járőrök kapjanak veszélyességi pótlékot, legyenek jogosultak a veszélyhelyzet után a szolgálati törvényben lehetőségként szereplő 14 napos rekreációs szabadságra és a legmagasabb bűnözéssel sújtott településeken kapják meg a régóta nekik ígért pótlékot. Az államtitkár azonban megtagadta ezeknek a kéréseknek a teljesítését, egyedül a cafetéria keret emelését ígérte meg.