Rendszámot kell cserélnie a bécsi logopédusnak, mert a 18-as szám Hitlerre utal

Lejárt az egyedi rendszámnak járó tizenöt év, egy törvényváltozás pedig indexre tette a számkombinációt.

Andrea Vetter logopédus Bécs 18. kerületében. Autójának rendszáma immár tizenöt éve ugyanaz: W LOGO 18, melyet saját kívánságára egyedi rendszámként adtak ki neki – ebben utal hivatására és a városnegyedre is, mint fogalmaz, a LOGO 18 az ő védjegye. Az osztrák hatóságok most arra hívták fel a figyelmét, a rendszámtábla már nem használható – írja a Heute című osztrák bulvárlap.

Mint az osztrák közlekedésfelügyelet írja, a 18-as szám – az ábécé első (A) és tizennyolcadik (H) betűjére utalva – Adolf Hitlerre vonatkozhat, ez pedig egy három évvel ezelőtti jogszabályváltozás miatt tiltott. Andrea Vetternek péntekig kell visszaadnia a tizenöt éve használt egyedi rendszámtáblát. Az asszony nevetségesnek nevezte az eljárást.

A rendszámtábla cseréje miatt azonban 150-200 euró plusz költsége is keletkezik a bécsi logopédus asszonynak. Új parkolókártyát és matricát kell kiváltania, továbbá a kocsi regisztrációs papírjait is át kell íratni. Egyedül a parkolókártya megváltásának 50 eurós költségét engedték el neki.

Ausztriában 2015 nyarán lépett hatályba az a rendelkezés, melynek alapját a Mauthausen Bizottság, a mauthauseni koncentrációs tábor túlélőinek és áldozatainak emléket állító testület állította össze. Eszerint tilos az olyan számkombinációk választása is, mint a 18-as, ami Adolf Hitler monogramjára, vagyis az abc első és nyolcadik betűjére utal, valamint a 88-as, amely a Heil Hitler köszöntésre. Továbbá nem szabad a nemzetiszocialista pártra utaló NSDAP vagy az Adolf Hitler kezdőbetűit tartalmazó AH vagy az SS betűkombinációkat sem használni. Tiltják még a Német Birodalomra vonatkozó 74-es és a Vér és becsületre utaló 28-as szám használatát. Ugyancsak indexre tették az Iszlám Államra vonatkozó IS, valamint ISIS betűkombinációkat. Az Andreáéhoz hasonló egyedi rendszámok érvényessége tizenöt év, ezután újra kell igényelni azt, feltéve, hogy nem tették indexre.