Rettegés Bökönyben

Nyugodt nyugdíjas évek helyett állandó rettegésben élt a bökönyi házaspár.

„2012 februárjában költöztünk haza az Egyesült Államokból, mert a férjemet autóbaleset érte, leszázalékolták, és úgy gondoltuk, hogy itthon abból az amerikai nyugdíjból szerényen ugyan, de el tudunk éldegélni öregségünkre. Akkor már volt itt, Bökönyben egy ingatlanunk, ahova éveken keresztül hazajártunk szabadságunk alatt. Nem tapasztaltunk a faluban semmilyen rendkívüli eseményt, vagy negatívumot. Amikor hazaköltöztünk, szerettünk volna Bököny központjához közelebb kerülni, ezért vettünk ott egy házat” – mesél kálváriájuk kezdetéről Soványné Tóth Julianna, aki úgy érzi, hogy meg kell védenie családja becsületét az őket ért rengeteg rágalom miatt, ezért rögtön az elején leszögezi, ő és rokonai mind Magyarországon született tisztességes állampolgárok.
 
Az általuk vásárolt ingatlannal szemben működik egy presszó, melynek tulajdonosával eleinte jó viszonyt ápolt a házaspár. Azonban 2013 nyarán a kocsmába az italmérés mellett már diszkók rendezésével csalogatták a vendégeket, a probléma ekkor kezdődött.
 
„Törés, zúzás, hangoskodás, állatkínzás – minden előfordult” – mondja az asszony. – „Eleinte nem szóltunk, egyszer azonban augusztus közepén este zártam volna be a szoba ablakát, ahogy odaléptem, hirtelen egy törött üveg és egy kődarab repült felém, utóbbi ki is hasította a szúnyoghálót. Ekkor kihívtuk a rendőrséget. Érdekes módon mire megérkeztek az egyenruhások, a kocsmából mindenki eltűnt, leoltották a lámpákat is, mintha semmi nem történt volna” – emlékszik vissza Soványné.
 
Innentől kezdve a házaspár élete rémálommá vált. Egy délután a kocsma tulajdonosa belekötött az asszonyba, majd később ezen az estén több cigánnyal megjelent Soványék ablaka alatt és megfenyegette őket, miszerint sírva fognak a faluból elmenekülni. Bökönyt egyébként egy cigány család tartja rettegésben, lapunk a helyiektől megtudta, félnek a Soványékat is elüldöző cigány családtól, azt állítják, szó szerint terrorizálják a falut, uzsoráznak, többeknek a személyi igazolványát és a bankkártyáját is maguknál tartják, az idősekhez sokszor betörnek akár fényes nappal is, állatok tucatjait viszik el.
 
A cikk folytatása a csütörtökön megjelent Barikád hetilapban olvasható el.