Retteghet Izrael, Irán tud még mit mutatni

A tárca közleménye szerint Irán a jövőben is megtesz minden szükséges intézkedést, hogy növelje védelmi képességeit szuverenitása, függetlensége és területi épsége védelmében mindenfajta agresszióval szemben, illetve a térségbeli terrorveszély elleni küzdelemhez. A külügyminisztérium leszögezte, hogy az iráni katonai potenciál - beleértve a ballisztikus rakétákat -, kizárólag törvényes védelmi célokat szolgál.
 
"Ezeket a fegyvereket nem azért fejlesztették ki, és nem azt a célt szolgálják, hogy tömegpusztító fegyvereket hordozzanak, ezért nem is esnek a BT-határozat és függelékeinek hatálya alá" - áll a közleményben, amely hangsúlyozza Teherán elszántságát, hogy tevékeny szerepet vállaljon a terrorizmus elleni harcban és a térségbeli béke és stabilitás megerősítésében.
 
Az ENSZ BT hétfőn egyhangúlag hagyta jóvá azt a megállapodást, melynek értelmében az iráni nukleáris programot korlátozzák a nemzetközi szankciók enyhítésének fejében. A szankciókon csak azután enyhítenek, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazolja, Irán megtette a nukleáris programja korlátozásáról szóló megállapodás által előírt lépéseket.
 
Ezzel egyszerre hét, Iránra vonatkozó korábbi BT-határozat veszíti érvényét, és a hétfőn elfogadott dokumentum rendelkezései lépnek majd életbe. A BT új határozata azonban egy évtizedig korlátozza a nukleáris anyagok és technológia Teheránnak történő átadását, fenntartja továbbá vele szemben a fegyverembargót és a ballisztikus rakétatechnológia terjesztésére vonatkozó tiltást is.