Rétvári Bence szerint a biztonságot nem lottón nyertük

Rétvári Bence szerint a biztonságot nem lottón nyertük

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a turisták okkal választják Magyarországot, mert tudják, hogy itt biztonságban vannak. Az aggasztó rendőrhiányról azonban már egy szót sem ejtett...

A közbiztonságért az elmúlt időszakban tett erőfeszítéseket méltatta a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a rendőrjárőrképzést elvégző hallgatók kibocsátóünnepségén. Rétvári Bence úgy fogalmazott: "a biztonságot nem lottón nyertük".

Az MTI szerint az államtitkár elmondta, az elmúlt 15 évben több mint 3000-rel nőtt a szolgálatot teljesítő rendőrök száma: ez a többletszolgálat kell ahhoz, hogy Magyarország biztonságos ország legyen Európa szívében.

Ha a szomszédos Ausztriára vagy Európa gazdasági motorjára, Németországra gondolunk - tette hozzá -, lakosságarányosan másfélszer, kétszer annyi bűncselekményt követnek el, mint Magyarországon.

Megjegyezte, a turisták okkal választják Magyarországot, mert tudják, hogy itt biztonságban vannak.

"Ezt a biztonságot azonban nem a lottón nyertük, nem azért van biztonság Magyarországon, mert szerencsénk volt valamiben. Azért vagyunk biztonságban, mert nagyon sok erőfeszítést tettünk másfél évtized alatt (...) ezért a közbiztonságért"

- fejtette ki az államtitkár az ünnepségen eskütételre felsorakozott rendőrök előtt.

Emlékeztetett: ebben az eredményben benne vannak az újfajta képzések, de benne van a határvadászok tevékenysége is - mondta, jelezve, hogy már több mint 2200-an tettek esküt. Ők védik meg a külső határokat az illegális migránsoktól, akik egész Európában óriási közbiztonsági kockázatot jelentenek - húzta alá.

Úgy folytatta: az eredményekben benne van minden új rendőrőrs munkája és a 3000 rendőr többletmunkája, amellyel könnyebben tudják felderíteni a bűncselekményeket és elfogni a bűnözőket. A rendőrség az élet minden területén "innovatív, új, szigorú, következetes és a lehető legnagyobb mértékben betartott jogszabályokkal" igyekezett elejét venni annak, hogy Magyarországon újra felüsse a fejét a bűnözés - rögzítette.

Az államtitkár szavai szerint az elmúlt négy évben mindenkit, aki embert ölt, a magyar rendőrök elfogtak és börtönbe juttattak.

Kevés ország mondhatja el magáról, hogy ilyen sikeres a fellépése - mondta, hozzáfűzve: azt, amit meg lehetett tenni háttértámogatással, eszközökkel, akár informatikai fejlesztésekkel, azt a magyar kormány megtette.

Rétvári Bence megköszönte minden most avatott rendőr családjának a háttértámogatást, valamint az oktatóik munkáját. De "elsősorban az ezen a napon esküt tevőknek jár köszönet, amiért ezt a hivatást választották": a magyar emberek ezért érezhetik biztonságban magukat, ezért tervezhetnek biztos jövőt - mondta a politikus.

A most avatott több mint 300 rendőr a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján, valamint a miskolci és a körmendi rendvédelmi technikumban végeztek tízhónapos képzés után - hangzott el az ünnepségen.

(Címlapkép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón 2024. július 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt)