Úgy tűnik, hogy Rétvári Bence nem ért magyarul, ha súlyos betegekről van szó

Úgy tűnik, hogy Rétvári Bence nem ért magyarul, ha súlyos betegekről van szó

A politikus jó példa arra, hogy milyen az, amikor valaki csak szavakban keresztény.

Megint semmitmondó választ adott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedőknek. Az SMA-ban érintettek levelét Rig Lajos küldte el írásbeli kérdésként, de hiába fordultak a tárcához, hogy megtudják, mikor juthatnak hozzá az életben maradásukhoz szükséges gyógykezeléshez állami támogatással: mintha Rétváriék nem fogták volna fel, hogy mit kérdeztek tőlük sokadjára.

Az államtitkár elküldte válaszként a már jól ismert kormányzati lózungokat, de azt nem árulta el, hogy mikortól kaphatják meg a kezelést. 

A jobbikos Rig Lajos által közvetített kérdés lényege az volt, hogy a kormányzati ígérgetés ellenére egyelőre csak várnak a betegségben szenvedők, miközben állapotuk egyre csak romlik. Az érintettek hiába hangsúlyozták sokszor, hogy hétről hétre rosszabb lesz az állapotuk kezelés nélkül, lassan fél éve nem történt semmi az ügyükben. Azt leszámítva persze, hogy a fideszes képviselők többször (egy esetben két kézzel szavazva) megakadályozták a gyógyulásukat lehetővé tevő javaslat elfogadását.

Még év elején fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Tóth Tímea, az egyik olyan izomsorvadásos beteg, akinek elutasították államilag finanszírozott gyógykezelését. Levelére a miniszterelnöktől nem érkezett válasz, viszont a kormánypárti politikusok azt ígérték minden egyes alkalommal, amikor leszavazták az SMA-sok gyógyulását lehetővé tevő jobbikos javaslatokat, hogy dolgoznak az ügyön.

30 ember életmentő kezelését akadályozták meg a fideszesek

Rig Lajos nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely a propagandakiadásokra szánt 30 milliárd forintból csupán 4 milliárdot csoportosított volna át annak érdekében, hogy minden SMA-s megkapja a Spinraza nevű gyógyszert. Jelenleg 30-an várnak kezelésre, mert forráshiányra hivatkozva nem minden érintettnek finanszírozza a több mint 150 milliós terápiát az egészségbiztosító.

Jelenleg 30-an várnak kezelésre, mert forráshiányra hivatkozva nem minden érintettnek finanszírozza a több mint 150 milliós terápiát az egészségbiztosító.