Rétvári lemaradt: "a rendbontókat kiszorítottuk, jöhetnek a családok"

Sneider Tamás a szurkolók elleni hadakozásról nyújtott be írásbeli kérdést. Rétvári Bence válaszából sok minden nem derült ki.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke még május 21-én fordult írásbeli kérdésben Balog Zoltánhoz, az emberi efőroffások miniszteréhez, és felhívta a figyelmet, hogy míg a kormány és az MLSZ túlzott biztonsági intézkedései miatt tízezrek maradnak távol a mérkőzésektől, addig a Magyar Kupa döntőjén történt egy incidens a lelátón, a Videoton edzőjének fia keveredett dulakodásba két drukkerrel - miközben az ultrák a stadionon kívül, a Népligetben tüntettek.

Sneider úgy véli, komoly rendszerhiba van, ha ilyen előfordulhat, miközben az adófizetők pénzén minden be van kamerázva, a stadionban lévők adatai - még vénatérképük is - rendelkezésre állnak, sárga mellényes keményfiúk őrzik a nyugalmat, csakúgy, mint több tízmilliónyi adóforintból a rendőrség munkatársai.

"Nem lehet, pusztán arról van szó, hogy az egész szurkolói-kártyás vénaszkenneres történet egy mesterségesen generált problémának a mellékterméke, amelynek kellékei a Deutsch Tamás minisztersége alatt szintén milliárdokból kiépített, majd legkésőbb leselejtezésre került stadion-beléptetőrendszerekhez hasonlóan idővel a szemétdombra kerülnek? Nem lehet, hogy addig is, míg a kormány nem létező problémák kezelésére nyakló nélkül költi a pénzt, kommunikációs és minden fronton hadat visel a labdarúgó szurkolók tízezreivel, addig sem kell beszélni a hazánkat a kilátástalanság miatt elhagyó honfitársainkról, a gyermekszegénységről, a cigány-magyar együttélés nehézségeiről, a politikusok urizálásáról, a mindent átható korrupcióról, a baljósan közeledő demográfiai válságról?"

- kérdezi Sneider.

A felvetésre Rétvári Bence államtitkár a tegnapi nap folyamán válaszolt, mindössze néhány sorban:

"A labdarúgó mérkőzések biztonságos látogatásának feltételeit a Kormány a megfelelő jogszabályi környezet kialakításával biztosította. Ezzel egy szűk, a szurkolás helyett rendszeresen a rendbontást választó csoportot kívántunk kiszorítani a lelátókról, viszont a mérkőzéseket családjukkal együtt látogató, a kulturált szórakozást igénylő szurkolóknak családbarát, biztonságos szurkolás, -és szórakozás feltételeit megteremtettük."

Úgy tűnik, Rétvári államtitkár kissé le van maradva: a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság múlt heti ülésén még Kósa Lajos elnök is egyetértett azzal, hogy a rendszerrel súlyos problémák vannak, és változásokra van szükség. A bizottság következő ülésére meghívják a szervezett szurkolói csoportokat, és mivel szükség lehet a sporttörvény módosítására, az egyeztetésbe bevonják majd az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Reméljük, hogy addigra Rétvári Bence államtitkárt is felvilágosítják, hogy a korábban kitalált sikerpropaganda már aktualitását vesztette.