Az egész európai térséget veszélybe sodorhatják a letelepedési kötvények

Ezek a programok aláássák a schengeni térség integritását.

A két szervezet szerint az egész európai térség szabadságát sodorják veszélybe a magyar letelepedési kötvényhez hasonló konstrukciók.

Ilyen, befektetésért állampolgárságot vagy letelepedési jogot ígérő lehetőség legalább tíz európai országban van vagy volt: Ausztriában, Belgiumban, Lettországban, Litvániában, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Magyarországon és Svájcban.

Mint ismeretes a magyar programot tavaly felfüggesztették a kötvények körüli korrupciógyanú miatt, amely már Orbán Viktor környezetéig ért.

Carl Dolan, a Transparency International európai igazgatója kijelentette:

ezek a programok aláássák a schengeni térség integritását, mivel az így megszerzett vízummal bármely másik schengeni országba szabad a belépés, sőt az Egyesült Államokba is vízum nélkül lehet utazni.

Az OCCRP kutatása olyan eseteket is bemutatott, amikor az érintett kormányok gondatlanul jártak el, és nem ellenőrizték megfelelően a kötvényvásárlókat.

Magyarországon a korábban az Interpol által körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos esete volt a legismertebb. Pharaon közel került Orbán Viktorhoz és közvetlen környezetével állt üzleti kapcsolatban, többek között a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is.

Az Európai Bizottság az év végére ajánlást készít az érintett országoknak a magyar lepelepedési kötvényhez hasonló programokkal kapcsolatban.