Robbanást várnak a Közel-Keleten

Ha nem lendül mozgásba az izraeli-palesztin békefolyamat, akkor "robbanás" történhet a közel-keleti térségben.

A palesztinok üdvözölték Párizs kezdeményezését, és azt remélik, hogy a nemzetközi közösség nagyobb szerepet vállal a konfliktus rendezésében, miután az Egyesült Államok közvetítésével az utóbbi több mint két évtizedben lezajlott tárgyalás-sorozat mindegyike zátonyra futott.
 
Franciaország olyan határozattervezetet készül szeptemberben a BT elé terjeszteni, amely a megállapodás határidejének a kijelölésével hozná ismét mozgásba a békefolyamatot.
 
"Az a legfontosabb számunkra, hogy békére, biztonságra, valamint a két-állami megoldásra törekedjünk" - mondta Fabius, miután vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egyeztetett.
 
A francia külügyminiszter hozzátette, nemrég találkozott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és II. Abdalláh jordániai királlyal, és mindkettőjük azt mondta, ha az izraeli-palesztin viszály továbbra is "befagyott" konfliktus marad, annak egy hatalmas robbanás lehet a következménye.
 
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Fabius látogatása előtt néhány órával azonban élesen bírálta a francia kormány tervét, és úgy vélte, a javaslat nem veszi figyelembe Izrael biztonsági érdekeit.
 
Palesztin tisztségviselők és francia diplomaták azt mondták, a párizsi javaslat másfél éves tárgyalásokat írna elő, melynek végén az ENSZ elismerné Palesztinát önálló államként, az 1967-es határokat területcserékkel alapul véve, Jeruzsálemet mindkét nép fővárosának elfogadva akkor is, ha nem születne megállapodás a felek között a békéről. 
 
Ezzel szemben Izrael elutasítja a visszatérést az 1967 előtti határokhoz, mivel azokat védhetetlennek tartja, és nem akar határidőt kitűzni a békemegállapodás tető alá hozásához.