Robbantások voltak Lembergben

Két lembergi (Lviv) rendőrőrs bejáratánál is robbantást követtek el, az egy órán belül bekövetkezett detonációkban két rendőr súlyosan megsebesült.

Előzetes nyomozati adatok szerint a nyugat-ukrajnai nagyvárosban a rendőrségi épületek bejárati ajtajához rögzített kézigránátok robbantak fel. Az egyik helyszínen egy 24 éves rendőr, a másikon egy 31 éves rendőrnő szenvedett a repeszektől súlyos sérüléseket, utóbbinak amputálni kellett a lábát – adta hírül a Zaxid.net lembergi hírportál nyomán az MTI.
 
A Kárpáthír.com beszámolója szerint az első detonációról a reggeli órákban érkezett jelentés a 102-es ügyeleti számra. Az egyik helyi rendőrőrs alkalmazottja ki szerette volna nyitni a körzeti hivatal ajtaját, amikor bekövetkezett a robbanás. A 24 éves rendőr súlyos sérülésekkel került kórházba. Nem sokkal később Lemberg város Sevcsenkói negyedében, szintén egy körzeti rendőrparancsnokságnál lépett működésbe az oda rejtett robbanószerkezet. Itt egy 31 éves rendőrnő sebesült meg, őt is kórházba vitték.
 
Nyugat-Ukrajna legnagyobb városában vasárnap óta a Jobb Szektor helyi aktivistái tüntetnek a megyei rendőr-főkapitányság előtt, a radikálisok egy másik csoportja pedig a városból Kárpátalja felé vezető úton építettek törvénytelen módon egy blokkposztot, s önkényesen megállítják az arra haladó, általuk gyanúsnak vélt járműveket. A céljuk megakadályozni, hogy belügyi egységek jussanak el Munkácsra.
 
Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint kapcsolat van a lembergi robbantások és a hétvégén Munkácson kirobbant fegyveres konfliktus között. „A belügyminisztérium összefüggést lát a kárpátaljai események és a lembergi robbantások között, amelyek célja a helyzet destabilizálása az országban” – olvasható a nyilatkozatban.

Polgármester: Lemberget nem lehet megfélemlíteni

Andrij Szadovij, Lemberg polgármestere a városi tanács (közgyűlés) ülésén bejelentette, a városban történt robbantások miatt fokozzák a biztonsági intézkedéseket, és jobban összehangolják a különböző szakszolgálatok munkáját. Úgy vélte, a robbantások károkozásra vagy a lakosság megfélemlítésére irányultak. „Lemberget nem lehet megfélemlíteni, minden ütésre többszörös erejű csapással fogunk válaszolni" – hangoztatta a polgármester.
 
Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő lövöldözés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus az ukrán politikai élet vezetői szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze. A történtek nyomán az Ukrajnában működő összes törvénytelen fegyveres szervezet lefegyverzésére utasította hétfőn Petro Porosenko elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU) és a belügyminisztériumot. Előzőleg Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasítására az Ukrán Állami Pénzügyi Szolgálat (DFSZ) leváltotta a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőit.