"Nemzetstratégiai jelentőségű ügylet": az állam megveszi a Róbert Károly Meddőségi Centrumot

"Nemzetstratégiai jelentőségű ügylet": az állam megveszi a Róbert Károly Meddőségi Centrumot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn tudatta az MTI-vel, hogy a magyar állam megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, amely a jövőben állami finanszírozásban fog teljeskörű meddőségi kezelést nyújtani.

"A kormány fontosnak tartja, hogy a család- és népesedéspolitika területén továbbra is kiemelt szerep jusson a gyermekvállalás ösztönzésének. Az asszisztált reprodukciós kezelések és ezen belül a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával is segíteni kíván a kormány abban, hogy a jelenleginél több gyermek szülessen Magyarországon" - írják közleményükben.

Az állami meddőségkezelési centrum megvalósításának lehetőségét Kásler Miklós kezdeményezésére dolgozta ki az EMMI, közlésük szerint azért, hogy minden rászoruló meddő pár számára elérhető legyen ez az egészségügyi szolgáltatás.

Közölték: a népességfogyás hatékony megállítása és a meddőségi kezelések széles körben való elérhetővé tételéért a magyar állam hétfőn megvásárolja a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t. A nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljeskörű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett.

A közleményben felidézték, Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal a meddőségkezelési területei állam általi átvételével kapcsolatban.

A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján - a megvásárolja.

A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele – ismertette a tárca.

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő Facebook-oldalán reagált a hírre, szerinte "érthetetlen, miért nyomult be ennyire az állam a meddőségi kezelések átvételébe."

A sürgősségi orvos úgy véli,

"az látható, hogy bármi, ami átkerül állami kézbe az csak lezüllik, lerohad."