Lélegeztetőgépre került az újpesti labdarúgás

Lélegeztetőgépre került az újpesti labdarúgás

Vár állott, most kőhalom,
Kedv s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek.

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Mióta Roderick Duchatelet az Újpest többségi tulajdonosa, (bár a Transfermarkt szerint az édesapja az "investor" - szerk.) az Újpest FC története leggyötrelmesebb szakaszát éli át. Az elmúlt évtized volt a IV. kerületi labdarúgócsapat egyik legeredménytelenebb időszaka. 

A jelenlegi szezonban csupán a 10. helyen áll a tabellán az időnként kaotikus játékot nyújtó (vagy még azt sem) Újpest, amelyben egyébként több idegenlégiós (főként délszláv) található, mint magyar játékos. A 20-szoros magyar bajnok csapat vitán felül a legnehezebb időszakát éli meg, miközben az egyébként tehetős belga üzletember, Roderick Duchatelet számára, egyre kevésbé fontos a csapat eredményessége. A klub filozófiája mára az maradt, hogy aki két értelmeset tud a labdába rúgni, azt azonnal eladják. A nyáron a nigériai Obinnát és a bosnyák Burekovicsot is jó pénzért adták el Törökországba. Addig igazi befektetésnek nyomát sem látni. A klub lassan harcban áll mindenkivel (is).

A tulajdonos csak néha válaszol a sajtónak, rossz viszonyt ápolnak a szurkolókkal, rossz viszonyt ápolnak az UTE-val is. A klubnak ugyanakkor már se címere, se eredményei nincsenek, de lassan szurkolói sem lesznek.

Az elmúlt évek kilátástalansága nyomán az Újpest FC lélegeztetőgépre került.

A klub mostanra csupán csak asszisztál a magyar bajnoki versenyfutáshoz. Ráadásul a tavalyi szezonhoz hasonlóan, az idén is a kiesés elkerülése a legfőbb cél, látva a keret "erősségeit". Mindezt teszi olyan légiósokkal, mint például Miroslav Bjelos, aki 13 mérkőzésből csupán háromszor lépett pályára, s ez idő alatt 55 percet jászott, vagy Petar Gigic, aki többnyire időhúzó csereként "erősíti" a csapatot. A kilátástalan helyzetet jól példázza, hogy az együttes, a Budafok (!) elleni a mérkőzés végén, inkább igyekezett megőrizni az 1:1-es eredményt. 

Persze, Predrag Rogan állása veszélybe került, s mondhatnánk, hogy majd egy esetleges edzőváltás megoldhatja a klub mértéktelen vesszőfutását, de lássuk be, Újpesten teljes megtisztulásra van szükség, különben mélyebbre süllyedhet a klub, mint ősi riválisa, a Ferencváros, amelyet 2006-ban jogtalanul zártak ki, s sínylődött három éven át az NB2-ben. 

Ez már az utolsó utáni esélye a klubnak, mert ha rövid időn belül nem lesz változás, akkor sajnos mindannyian tudjuk, hogy mi lesz végül a vége ennek. Reméljük, ezt Roderick Duchatelet sem szeretné a klubnak.