Magyar Közlöny: újabb 6,6 milliárdot kap Rogán

Jön a kampány…

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint Orbánék ismét elköltenek kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra 6 625 310 400 jó magyar forintot. Ezt a pénzt az Országvédelmi Alap nevű biztonsági tartalékból csoportosítják át. Ennek célja eredetileg az lenne, hogy ha az ország gazdaságát előre nem látott PÉNZÜGYI támadás érné, akkor ne csupán a jegybank monetáris eszközei álljanak rendelkezésre, hanem a kormányzat fiskális eszközökkel, de újabb adók kivetése nélkül is stabilizálhassa a költségvetés állapotát. Most ebből a tartalékból költhet el újabb több mint 6,6 milliárdot Rogán Antal helikopterügyi propagandaminiszter.

Aki józan ésszel gondolkodik, az rájön: Soros György arra nem képes, hogy egymaga lebontsa a határkerítést vagy betelepítsen 1 millió migránst, de arra igen, hogy pénzpiaci spekulációval rövid idő alatt rontson Magyarország helyzetén… Úgy tűnik, Orbánék nem tekintik józanul gondolkodóknak a magyar népet.

Ugyancsak a tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mely további 4 milliárd forinttal emeli meg az Eximbank Zrt. kamatkiegyenlítési keretét. Az Eximbankról többször is megírtuk: gyakorlatilag a Fidesz-kormány szabadon felhasználható pénztárcája.

Mi ez a kamatkiegyenlítés?

Az Eximbank fő feladata nem a fideszes milliárdosok hóbortjainak pénzelése lenne, hanem a magyar vállalkozások külföldi terjeszkedésének segítése saját forrás kihelyezésével. A kihelyezett pénz azonban sok esetben nem hoz annyi kamatot, mint amennyibe az a banknak került. De mint említettük, az Eximbanknak nem a profitszerzés az elsődleges célja, hanem a magyar cégek külkereskedelmének segítése, a költségvetés a kamatok különbségéből származó kárt a pénzintézetnek megtéríti. Sajnos – mint többször rámutattunk – az Eximbank ebben a tekintetben is a fideszes haverok bizniszeit pénzeli.

Az Eximbank pénzéből vásárolta meg Andy Vajna fideszes kormánybiztos és offshore lovag a TV2 nevű kamuhír-csatornát, de szintén ez a pénzintézet volt a forrása annak a biznisznek is, mely során Orbán Viktor kedvenc focicsapatának tulajdonosa megvette a Kopaszi-gátnál lévő területet, továbbá szintén az Eximbank révén tudta rátenni a kezét Mészáros Lőrinc a baloldali pártokhoz köthető milliárdos, Leisztinger Tamás luxusszállodaláncára.

A Jobbik a 2018-as költségvetés vitája során is több alkalommal kritizálta mind a propagandára költött pénzeket, mind a fideszes szabad felhasználású pénztárcaként működő Eximbankra fordított adóforintokat.

Átnézték a költségvetést: 600 milliárdot lehetne otthonteremtésre fordítani, de inkább szétszórják

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a „talált” forrásokból önerőből indíthatna értelmes programokat az ország, a kormány mégis elszabotálja a lehetőségeket, hogy választási költségvetést vihessen keresztül. A legfelháborítóbbnak a kormányzati kommunikáció 5 milliárd forintos növekményét nevezte, ami szerinte azt jelzi, hogy a kormánypártok az adófizetők pénzéből akarják kivitelezni kampányukat.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke lapunk kérdésére most is arcpirítónak nevezte mindkét költségvetési kiadási tétel emelését. Úgy fogalmazott, a párt ebből a pénzből inkább a

bérlakásépítési programját valósítaná meg,

mely révén családok ezrei juthatnának alacsony bérleti díjú, majd önerőből megvásárolható otthonhoz.