Rogán új felesége és családi köre 1,6 milliárd forintért vett földet

Rogán új felesége és családi köre 1,6 milliárd forintért vett földet

A 444.hu írta meg, hogy Rogán Antal új felesége Barbara, a Nyírségben élő szülei, az apa üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést, és összesen 1022 hektárnyi területet vettek meg. A megvásárolt földterületbe beleférne Budapest I., V., VI. és VII. kerülete, vagyis a Várnegyed, a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros egyben.

Az egyik érintett Borsod megyei település önkormányzatának weboldalán egyébként nyilvánosan elérhető a szerződés, amit az online-lap azért nem tett közzé, mert a miniszter feleségének családja nem minősül közszereplőnek.

A vevők összesen 208 különböző helyrajzi számon található területet szereztek meg a Rogán Barbara szülőföldje körüli nyolc településen. A földek félholdszerűen ölelik körbe a közeli tájvédelmi körzetet.

A vevőknek összesen 1,66 milliárd forintot kell kifizetniük négy amerikai-magyar állampolgárnak, a terület korábbi birtokosainak. A pénzből Rogán apósa és rokonai csak 83,2 millió forintot, vagyis a vételi ár 5 százalékát tudták önerőből letenni az asztalra. A fennmaradó 1,58 milliárd forintot az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföld-vásárlási kölcsönből tervezik kifizetni. A Budapest Bank is tagja annak a Mészáros Lőrinc körül szerveződő bankholdingnak, aminek a létrehozását a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánított.