Külön transzformátorállomást épít az Elmű, hogy biztosítsa a Rogán-villa áramellátását

Külön transzformátorállomást épít az Elmű, hogy biztosítsa a Rogán-villa áramellátását

10 milliós értékű beruházás zajlik a XII. kerületi Felhő és Gyöngyvirág utcában, amely több családi ház áramellátását is érinti.

A Felhő utcában tavaly készült el az a többszintes villa, amelyet a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtetett, 2019 szeptemberében Rogán Antal és felesége is beköltözött az ingatlanba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője később albérletbe költözött, mivel tavaly novemberben feleségével bejelentették, hogy elválnak, így Rogán-Gaál Cecília maradt az egyetlen bejelentett lakó az épületben - írja a 24.hu.

A lap szerint az E.ON-csoporthoz tartozó Elmű a tulajdonos kérésére egy középfeszültségű transzformátorállomás építésébe kezdett a Felhő utca végén, amit a tervek szerint földkábellel kötnek össze az ingatlannal.

A 24 megkérdezte az Elműt, hogy a beruházást ilyen esetekben ki finanszírozza. A vállalat válaszában úgy reagált, hogy "az állomás tulajdonosa és üzemeltetője az Elmű Hálózati Kft., a beruházás költségeit, mint minden ilyen esetben, az elosztó vállalat fizeti, és az az úgynevezett csatlakozási díjból, illetve az évek hosszú sora alatt a hálózati tarifákból térül meg. Egy ilyen létesítmény beruházása jellemzően néhány 10 millió forint nagyságrendű, és egy nagyobb épület vagy több családi ház ellátását teszi lehetővé."

A 24 forrásai szerint akkor van szükség jelentős kapacitásnövelésre egy-egy ingatlan esetében, ha a szokásos elektromos eszközök mellett belsőliftet, szaunát vagy fűthető úszómedencét is elhelyeznek bennük, vagy valamilyen energiaigényes ipari tevékenység végzésbe kezdenek.