Valószínűleg egyéni elbírálásban részesült Rogán Antal új felesége

Beszámoltunk arról, hogy Rogán Antal új felesége, Barbara, valamint a Nyírségben élő szülei, az apa üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést, és összesen több ezerhektárnyi területet vásároltak meg a friggy előtt. Összesen 1,66 milliárd forintot kell kifizetniük, azonban csak 83,2 millió forintot, vagyis a vételi ár 5 százalékát tudták önerőből letenni az asztalra. A fennmaradó 1,58 milliárd forintot az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföld-vásárlási kölcsönből tervezik kifizetni. 

További 149 hektárral növekedett Rogán Antal új feleségének családi vagyona

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Rogán Antal propaganda miniszter új felesége szép kis hozományt hozott: Barbara, valamint a Nyírségben élő szülei, az apa üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést, és összesen 1022 hektárnyi területet vettek meg - de ez még korántsem a teljes a kép.

A HVG-gel ezzel kapcsolatban a Budapest Bank azt közölte, akár ügyfelenként is változhatnak a földvásárlási hitelek feltéletei, mert az állami pénzintézet minden hitelkérelmet egyedi bírálat keretében vizsgál meg, amennyiben úgynevezett projekthitelként adja a pénzt.

A hetilap próbálta kideríteni, mennyire általános, hogy 5 százalékos önrésszel  hitelt kapjon valaki a földvásárlásához, ahogy Rogán Barbara a szüleivel és két társukkal. Kiderült, ez azért nem szokványos.

Raskó György agrárközgazdász azt mondta, a bankok általában a föld értékének 20-30 százalékát kitevő önerőt követelnek, a kedvezőbb ajánlatok többnyire a kisebb gazdáknak szólnak, vagy valamilyen pluszfedezetet, illetve hitelgarancia biztosítást kérnek.