Megkezdték a kutak elzárását Rómában az aszály miatt

A tervek szerint 85 kutat nem zárnak el, mivel ezek elengedhetetlenek az itt élő hajléktalanok és roma csoportok számára.

Az olasz főváros vízszolgáltatója (Acea) elzárta az első harminc köztéri kutat. Kedden újabb harmincat zárnak el, és a tervek szerint  szerdán újabb harmincat. Az Acea közlése szerint minden két-három naponta felülvizsgálják a helyzetet, és ha javul a vízellátás, leállítják a csapok elzárását. Ellenkező esetben a vízkorlátozás szeptemberig eltarthat. 

Rómában mintegy 2800 utcai kút működik, valamivel kevesebb mint háromszáz a városközpontban. Friss és kiváló minőségű vizük miatt a római kutak népszerűek  a lakosok és a turisták körében is, akik ingyenesen tudnak ivóvízhez jutni és felfrissülni.

A tervek szerint 85 kutat nem zárnak el, mivel ezek Róma külkerületeiben elengedhetetlenek az itt élő hajléktalanok és roma csoportok számára.

Virginia Raggi római főpolgármester korábbi bejelentése szerint a főváros kútjainak elzárására a rendkívüli hőség okozta szárazság miatt van szükség. Rómában hónapok óta nem esett tartósan  csapadék, így a főpolgármester vízkorlátozást rendelt a közel 3 milliós városban, amely tele van turistákkal. Az első lépés az éjszakai víznyomás csökkentése volt, most az utcai kutak elzárása következett.

Az olasz fogyasztóvédelmi szervezetek szerint azonban a "látványos" víztakarékossági rendelkezés nem szolgál semmire, mivel az utcai kutak a római vízfogyasztás alig egy százalékát képviselik, miközben senki sem ellenőrzi a másfajta vízpazarlást.