Már Bukarestben is könnyebb szavazni a magyar választásokon, mint Londonban

Már Bukarestben is könnyebb szavazni a magyar választásokon, mint Londonban

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének egy utasítása, amely egy korábbi rendelkezést írt elő. 

Az eddigi NVI utasítás szerint a "szavazási levélcsomag személyes átvételére – a  szavazás napját megelőzően – rendelkezésre álló időszak az  Ungvári, a  Beregszászi, a  Kolozsvári, a  Csíkszeredai és a  Szabadkai Külképviseleti Választási Irodában 2022. március 19. és április 2. között mindennap 6.00 órától 22.00 óráig tart". Most ez annyiban változott, hogy

már a bukaresti külképviseleten is fel lehet venni a szavazási levélcsomagot is. 

Ez már csak azért is furcsa, mert Bukarest nem tartozik a trianoni békediktátum során elszakított területekhez, hanem Románia fővárosa. Eközben külföldön élő magyar állampolgárok pedig azért kampányolnak, mert a négyévenként ismétlődő választási csalás részeként működő, diszkriminatív választójogi törvény értelmében akár több száz kilométert kell utazniuk ahhoz, hogy személyesen leadhassák szavazatukat.

Angliai csata: civilek gyűjtenek adományokat, hogy mindenkit elvigyenek szavazni áprilisban

Egy új kezdeményezést indult útjára az angliai magyar közösség körében - készülvén az áprilisi országgyűlési választásokra. A crowfunder.co.uk adománygyűjtő oldalon jelent meg Láng Balázsék legújabb akciója, melynek célja eljuttatni minden szavazni vágyó angliai magyart valamelyik szavazóhelyiséggel rendelkező városig. "Civilek egy csoportja létrehozott egy angliai magyarokat segítő civil közhasznú egyesületet DIASPORA AID néven.