Hiába közröhej, a románok felhúzzák Gyulafehérváron a gigantikus Facebook-logót

Erdély elrablására emlékeznek vele.

A "Nagy Egyesülés" (értsd: Erdély 1918-ban való elrablása - a szerk.) századik évfordulójára Gyulafehérváron tervezik felállítani a leginkább négy, egymást támasztó Facebook-logóra emlékeztető - egyébként a szándék szerint négy keresztet formáló - emlékművet.

A nem túl ízléses monstrumot 22 méter magasra tervezik, és 4 millió euróba kerül, melyből 2,2 millió a szerzői jogdíj, amelynek Mihai Buculei szobrászmester örülhet majd. De ennyi erővel Mark Zuckerberg is benyújthatna egy szép vaskos számlát...

A román közvéleményt egyébként nem tölti el valami nagy lelkesedéssel az emlékműállítás:

a tavalyi felháborodáshoz hasonlóan most is rengetegen fejezik ki nemtetszésüket a mementóval kapcsolatban a közösségi oldalakon.

A szobor gyulafehérvári felhúzását egyébként már 1993 óta tologatják a román kormányok, de pénzhiány miatt eddig folyton el kellett halasztani.

Az emlékmű mostani felállítását végül a jelenlegi kormány hagyta jóvá és a Kulturális Minisztérium támogatását élvezi.

Még Erdély elrablásának sem tudnak emléket állítani - A román Facebook-szobron röhög a fél világ

1918. december 1-jén zajlott "az összes együtt élő nép számára teljes nemzeti szabadságot", illetve "az ország összes felekezetének egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot" hirdető nemzetgyűlés, mely egyoldalúan szentesítette 26 történelmi magyar vármegye Román Királysághoz való csatlakozását (sajnos a gyakorlatból a magasztos elvek megvalósítása már kimaradt).