Egy nap alatt kirúgták a román minisztert, aki a meggyilkolt 15 éves lányt hibáztatta

Egy nap alatt kirúgták a román minisztert, aki a meggyilkolt 15 éves lányt hibáztatta

Minek ment oda? Nagyjából ilyen szintű érvelést engedett magának a múlt héten eltűnt 15 éves lány ügyében, akit a gyanú szerint megerőszakoltak és meggyilkoltak. Ecaterina Andronescu egy román tévéműsorban beszélt az egész Romániát megrázó esetről, amikor gyakorlatilag megvalósította az áldozathibáztatás iskolapéldáját.

"(Ő már) otthonról megtanulta, hogy ne üljön be idegen autóba"

- fejtegette a tárcavezető, aki ezzel arra utalt, hogy a 15 éves lányt stoposként vette fel feltételezett gyilkosa. Azt is felrótta az áldozatnak, hogy nem kellett volna stopolnia, hiszen az iskolabuszra is volt bérlete.

Az adást azonban látta a román miniszterelnök is, aki egy nap alatt kipenderítette kormányából az áldozathibáztató tárcavezetőt. Viorica Dancila Facebookon jelentette be a döntést, a nyilatkozatról pedig azt írta: 

"Ez egy felelőtlen hozzáállás, amely nem tükrözi a kormány álláspontját, és nem akarom, hogy az általam vezetett kabinettel azonosítsák."

A román kormányfő szerint Andronescu televíziós nyilatkozata a megértés hiányáról tanúskodik a tekintetben, hogyan kell a gyermekeket az elrablástól, erőszaktól, visszaélésektől és emberkereskedőktől megvédeni.

Továbbra sem haladnak

Közben a nyomozás alig haladt előre az egy hete kiderült bűncselekmény ügyében, a nyomozók továbbra sem tudják hol található a múlt szerdán eltűnt Alexandra, így arról sem rendelkeznek minden kétséget kizáró bizonyítékkal, hogy a lány már nincs életben.

Az elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét. Az ügybe már a második kormánytag bukik bele, korábban több rendőri vezető mellett a belügyminisztert is menesztették a hatóságok súlyos mulasztásai miatt.

(MTI)