Románia már ősszel népszavazást tarthat a családfogalom korlátozásáról

Csak férfi és nő között létező kapcsolatot fedhetne a fogalom.

Tavaly indította az aláírásgyűjtés a Koalíció a családért egyesület azért, hogy változtassák meg az alkotmányba foglalt házasság fogalmát úgy, hogy az kizárólag a férfi és nő közötti kapcsolatot fedje, ezzel kizárva az azonos neműek házasságának legalizálását.

Az ország közéletében a mai napig nagy szerep jut az ortodox egyháznak, így kicsi az esélye, hogy a parlamenti szavazáson sok politikus állna ki az azonos neműek mellett. Ha a parlamenten átmegy a javaslat, akkor írhatnak ki róla népszavazást.

Az aláírásokat gyűjtő szervezet azért is kampányol, hogy az állam ne támogassa a fogamzásgátlók költségeit, a választott abortuszokat, csökkentené a házasok adóterheit és terápiára kötelezné a válni akaró szülőket.

A hagyományos családmodellt támogató szervezettel szemben több jogvédő közösen próbálja elérni, hogy a parlament ne tegye lehetővé a népszavazást. Arra hivatkoznak, hogy ezzel az ország olyan útra lép, ami a demokratikus szabadságjogok további korlátozásához vezethet, valamint ezzel a gyermeküket egyedül nevelő szülőket és nem összeházasodott párokat is kizárnák a család fogalmából.

A Koalíció a családért csoport elnöke, Mihai Gheorghiu múzeumigazgató, volt külügyi államtitkár szerint Románia egy európai trendet követ, miután Horvátország 2013-ban, Szlovénia pedig tavaly döntött referendumon a melegházasság legalizálásának elvetéséről.

(Fotó: Vadim Ghirda / AP)