Vesztegzár alá kerül Nagyszeben

Vesztegzár alá kerül Nagyszeben

Raed Arafat belügyi államtitkár, a román operatív törzs, a GSC vezető orvosa hétfőtől elrendelte az egyik legfertőzöttebb romániai megyeszékhely, Nagyszeben teljes lezárását, írja az Index.

A rendelet november 16-án lép életbe, azonban már hétvégén kötelező zárva tartaniuk a bevásárlóközpontokat. Csak alap-élelmiszert forgalmazó kisboltokba térhetnek be a vásárlók, egyidejűleg maximum két fő tartózkodhat egy légtérben. A rendelkezés értelmében egyelőre két hetes a karantén, mely alatt kijárási tilalom is életbe lép.

Az államtitkár azt nyilatkozta, a munkába járást egyelőre nem korlátozzák, az állampolgárok saját felelősségére bízzák, s önkormányzati hatáskörbe tartozik ezt szigorítani. Astrid Fodor, Nagyszebeni polgármestere elmondta, megvárja, míg a központi operatív törzs a várossal kapcsolatos rendelkezéseket véglegesíti, s csak ezután hívja össze a helyi döntéshozást.

Szeben megye Románia legfertőzöttebbje: ezer főre vetítve minden tizenegyedik lakója koronavírusos. Ennél magasabb számokat csak a fővárosban, Bukarestben mérnek. A megyében napi 10-15 fő veszíti el életét koronavírus-fertőzésben, a nagyszebeni halottasház megtelt, így az orvosoknak konténert kellett kérniük.