Engem nem zavar, ha valaki román sofőr, amíg a négy fal között csinálja

Mától nehezebb kamu jogsihoz jutni Romániában.

Engem nem zavar ha valaki román sofőr, amíg a négy fal között csinálja - kínomban ez jutott ma eszembe, amikor egy román rendszámú kamion szó szerint fel akart öklelni. Mert merészeltem a 60-as táblánál hatvannal menni. Előzni tilos, erős forgalom, sebességkorlátozás, semmi nem számított neki. Villogott, mutogatott, egy méterre megközelített hátulról (lehet, hogy a Pride-ra hozta a kamiont?), aztán kivágott. Ment, mert neki mennie kellett. 

Elég sokat jövök-megyek az országban. Általánosítani nem akarok, és statisztikát nem vezetek az ilyen esetekről, de az biztos, hogy

nagyon gyakran látok elmebeteg módjára, másokat veszélyeztető román sofőröket.

Hogy ez mennyire nem csak az én szubjektív benyomásom, azt bizonyítja az MTI által ma közölt hír, miszerint mától forgalmi vizsgán is megkezdődik a videofelvételek készítése Romániában, ahol egy tavaly hozott sürgősségi kormányrendelet arra kötelezi a hatóságokat, hogy videofelvételekkel bizonyítsák: az általuk kiállított vezetői engedélyeket törvényes körülmények között érdemelték ki a jelentkezők.

A kamerákat menetirányban szerelik fel a "vizsga" feliratú járművekre oly módon, hogy az autó mozgását, az utat és forgalmat rögzítse, és lehetővé tegye a forgalmi vizsga időpontjának, a vizsgázó és vizsgáztató személyének azonosítását. 

Az intézkedést a jogosítványokkal kapcsolatos gyakori korrupciós botrányok is szükségessé tették. Néhány éve például az Arges megyei közlekedési rendőrség több magas rangú vezetőjét ítélte másféltől hat évig terjedő börtönbüntetésre a bíróság, amikor bebizonyosodott, hogy arra jogosulatlan jelentkezők ezreinek állítottak ki 700 és 4500 euró közötti csúszópénzért vezetői engedélyeket, a "jogosítványvásárlók" vezetői alkalmasságát pedig - közülük sokan éppenséggel írástudatlanok voltak - senki sem vizsgálta meg.

Soha nem késő...