Rossz hírt kapott Tóásó Előd

Terrorizmusban való bűnrészesség miatt nyolc év börtönre ítélték pénteken Bolíviában az úgynevezett terrorizmusper egyik vádlottját.

A lap beszámolója szerint a közel hat éve tartó perben pénteken állt be fontos fejlemény. Villa Vargas, azaz El Viejo kezdetben koronatanú volt, majd vádlottá vált, s egy ideje következetesen azt állította, hogy az egész ügyet valójában a bolíviai belügy manipulálta, amelyben a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo is érintett volt. Rózsa Flores egy külföldiekből álló csoportot vezetett, amelynek több tagját – így őt magát is – 2009. április 16-án bolíviai kommandósok likvidálták a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.

Koncepciós per

El Viejo rövidített ítélethozatali kérelmében a döntés most pénteken született meg. Ramiro Guerrero államügyész interpretálásában a lényeg persze az, hogy Villa Vargas bűnösnek vallotta magát, tehát a vádnak igaza van, azaz Santa Cruzban működött egy szakadár mozgalom, amely bűncselekmények sorozatát követte el. Az államügyész felsorolta mindazokat a külföldieket, akik 2008 őszétől 2009 áprilisáig megfordultak Rózsa Flores társaságában. Az Aerosur légitársaság, illetve a Santa Cruz-i szállodai bejelentőlapok szerint Michael Dwyer, Magyarosi Árpád, Tóasó Előd, Mario Tadic, Gáspar Dániel, Dudog Gabor, , Révesz Tibor, Tamás Lajos és a szlovákiai Pistovcak Iván az érintettek. A vád szerint a Santa Cruz-i szeparatisták pénztárnoka, az időközben külföldre szökött Alejandro Melgar fizette a repülőjegyeket és a szállodai költségeket.

A Santa Cruz-i vádlottak közül csak egy-két személy az, aki El Viejóhoz hasonlóan, a rövidített eljáráson gondolkodik, a döntő többség viszont ragaszkodik ártatlanságához. Az El Dia című lap szerint El Viejo abban a reményben ment bele bűnösségét elismerve a kialkudott nyolc évi börtönbe – holott terrorizmusért akár 25 év is járhat -, hogy a bolíviai gyakorlat szerint szabadulhat, ha kitöltötte a büntetés felét.

A bolíviai ellenzék szerint viszont a terrorista összeesküvés egész koncepciója csupán a kormány manipulációja, amit a külföldre szökött Soza ügyész nyilatkozatai is áttételesen megerősítenek.