Pocsékul keresünk: a régiós keresetek alsó harmadában az alacsony magyar bérek

Pocsékul keresünk: a régiós keresetek alsó harmadában az alacsony magyar bérek

Euróban számolva mind a minimálbér, mind az átlagos bérek szempontjából messze a régiós átlag alatt teljesít a magyar gazdaság.

Bár az év elején 14 százalékkal emelkedtek a bérek Magyarországon, a hazai keresetek azonban még így is a régiós keresetek alsó harmadában vannak – írja a Népszava a Mazars adótanácsadó nemrégiben megjelent kelet-közép-európai adókalauzának adatai alapján.

A lap által idézett adatokból kiderül, hogy

a szűkebben vett régióban a magyar minimálbér – Románia, Bulgária, Szerbia és Albánia után – a negyedik legalacsonyabb volt tavaly, annak ellenére, hogy már a megemelt decemberi 266 800 forintos bruttó minimálbért vették figyelembe.

Mint ismert, a kormány az idei minimálbér emelést már decemberre előrehozta, mintegy jóléti intézkedésként.

A Népszava szerint a bruttó 266,8 ezer forintos legkisebb fizetés – 388 forintos euróárfolyamon kalkulálva – nettó 456 eurós magyar minimálbért eredményezett, ami a V4-országokkal összevetve a legkisebb összeg, tavaly Szlovákiában 526, Csehországban 666, Lengyelországban pedig 743 euró volt a legkisebb fizetés (Romániában és Szerbiában 404.).

A különbség ráadásul nagy valószínűséggel tovább fog nőni, hiszen ezekben az országokban idén is emelhetik a fizetéseket, ám nálunk ez már tavaly megtörtént.

Ami viszont még ennél is durvább, hogy amennyiben a még mindig jóval az uniós átlag felett lévő osztrák jövedelmekhez mérjük a magyart, akkor azt látni, hogy bár a nyugati-szomszédunkban ugyan nincs egységes országos minimálbér, de a statisztikák szerint

a legkisebb osztrák fizetés tavaly nettó 1843 euró volt, ami négyszerese magyarnak.

Mint rámutattak: euróban nézve nem csak a minimálbéreket, de az átlagos béreket tekintve is messze a régiós átlag alatt teljesít a magyar gazdaság.

A Mazars adatbázisa szerint tavaly novemberben Magyarországon az átlagbér a versenyszférában bruttó 621 ezer forint volt – ez átszámítva nettó 1062 eurós fizetést jelentett, ami szűkebb régióban a ötödik legalacsonyabb adat.

A többi környező országban mindenütt jobban éltek, legyen szó a horvátokról (1122 euró), a lengyelekről (1257 euró) vagy a csehekről (1410 euró). A régióban legmagasabb fizetések Ausztriában voltak, ott az átlag nettó 3253 euróra jött ki, ami több mint háromszorosa volt a nettó magyar átlagfizetésnek - derült ki a lap cikkéből.

(Címlapkép: Alfahír grafika)