Rosszul sikerült a plasztikai műtétje, ezért kivégzik

A libanoni biztonsági erők emberei őrizetbe vették Ahmed al-Aszír körözés alatt álló szélsőséges szunnita vezetőt.

A helyi hírközlő eszközök szerint a szalafista sejk egy plasztikai műtét révén elváltoztatta külsejét, és hamis úti okmánnyal akart Egyiptomba szökni, hogy onnan Katarba utazzék tovább. Az egyik helyi televízió szerint már a repülőgépen ült, amikor a libanoni biztonsági szolgálat emberei őrizetbe vették őt és a kíséretében lévő két, ugyancsak hamis útlevéllel rendelkező személyt.

Ahmed al-Aszír 2013 áprilisában szent háborút, dzsihádot hirdetett a szíriai Homsz tartomány szunnita lakosságának védelmében, válaszul arra, hogy a libanoni síita Hezbollah szervezet bekapcsolódott a szíriai harcokba a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg oldalán.

A szalafista hitszónok már korábban is hírhedtté vált heves kirohanásairól, amelyben a damaszkuszi rendszert, a Hezbollahot, illetve annak védnökét, Iránt, valamint a libanoni hadsereget ostorozta. Ez utóbbit amiatt támadta, hogy - mint hangoztatta - tétlenül szemlélte a síiták beavatkozását a szíriai harcokba.

Libanon hivatalosan semleges álláspontra helyezkedik a szíriai konfliktussal kapcsolatban, ugyanakkor súlyos feszültséget okoz az országban, hogy a lakosság megosztott, egy részük a damaszkuszi rezsim híve, másik részük viszont ellenségnek tekinti Bassár el-Aszadot.

Ahmed al-Aszír azután vált a libanoni hatóságok "legkeresettebb" figurájává, hogy 2013 júniusában hívei összecsaptak a libanoni hadsereggel az ország déli kikötővárosában, Szidónban, és a tűzharcban 18 libanoni katona vesztette életét. A sejk ezután a város közelében lévő egyik legnagyobb palesztin menekülttáborban rejtőzött el, és a hatóságok körözést adtak ki ellene. Egy évvel ezelőtt egy katonai bíróság halálra ítélte őt, 56 követőjével együtt.