RTL-ügy: Orbán eljátssza a hattyú halálát

A Népszava hétfőn robbantott a hírrel, hogy Lázár János tárgyalóasztalhoz ült az RTL luxemburgi vezetésével, és állítólag már a megállapodás is megszületett a reklámadó ügyében. Ahogyan azt sejteni lehetett, elsősorban diplomáciai nyomásgyakorlás áll a kormány és a televíziós multicég közötti beszélőviszony helyreállása mögött. A hvg.hu-t egy, "a tárgyalásokra rálátó forrás" úgy tájékoztatta: mind Luxembourg, mind Berlin részéről "erős jelzések" érkeztek, hogy "a vitás kérdéseket rendezni kell". A párbeszéd a nemzetközi RTL Group legfelső vezetésével folyik, az RTL Klub magyarországi menedzsmentjét kihagyják az egyezkedésből. Emögött minden bizonnyal az áll, hogy az elmúlt hónapokban folyó adok-kapok alatt Dirk Gerkensék és a Fidesz viszonya végzetesen megromlott. A csatorna vezetői és szerkesztői egyébként is hagyományosan túlnyomórészt balliberális kötődésűek. Az anyacég tulajdonosait azonban aligha érdeklik a hazai politikai lövészárkok, ők annyit szeretnének elérni, hogy a csatornára nehezedő közterhek enyhüljenek.

A miniszterelnök egyébként tegnap maga is beismerte, hogy leültek tárgyalni az RTL-el. Hozzátette ugyanakkor, hogy a reklámadótól várt 7-10 milliárdos összegre mindenképp szüksége van a költségvetésnek, abból nem engedhetnek. Ha csökkentik az RTL-re kivetetett legmagasabb kulcs mértékét, akkor a kieső bevételt valahonnan pótolni kell majd. A hvg.hu szerint azonban a Népszava azt rosszul tudja, hogy már a megállapodás is megszületett, sőt már le is szóltak az RTL Klub híradójának, hogy vegyenek vissza a kormánykritikából. A portál úgy értesült, a felek több tárgyalási körön túl vannak, de konkrét megegyezés egyelőre még nincs. Nem kérdés viszont, hogy lesz. Orbánék legfontosabb európai szövetségese, a német kormány ugyanis ezt az elvárást fogalmazta meg, és a jövő hétfőn magyarországi látogatásra érkező Angela Merkel kancellárnak biztosan nem akarnak csalódást okozni.

Az ukáz persze virágnyelven érkezett, a hvg.hu szerint még a kérdéses cég nevét sem említették meg, csupán annyit üzentek: a hazánkban befektető német cégekkel le kellene zárni a vitás kérdéseket. A portál úgy tudja, az ügyben az RTL-t is tulajdonló Bertelsmann sajtóbirodalom egykori fejének Reinhard Mohn médiacézárnak az özvegye is közbenjárt. Elisabeth Mohn nem mellesleg jó barátnője és még kevésbé mellesleg lelkes politikai támogatója Angela Merkelnek.

Lázár egy háttérbeszélgetésen "nehéz dossziénak" nevezte az RTL-ügyet, mert a reklámadó Orbán számára "elvi kérdés". A miniszterelnök a Magyar Rádiónak péntek reggel azt nyilatkozta: a német üzletemberek álláspontja nem kritikai, hanem "érdek- és pénzvédő". "Ahol össze tudjuk egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az ő gazdasági érdekeikkel, ott mindenhol megállapodásra törekszünk". Ahol viszont ez nem lehetséges, "ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének" - mondta.

Ezek azonban valószínűleg inkább csak a saját tábor felé megfogalmazott üzenetek, amelyekkel a nehéz, az ország érdekében elkerülhetetlen döntést hozó, de elveihez még így is ragaszkodó kormányfő képét igyekszenek sugallni. A tárgyalásokra azonban maga a miniszterelnök kérte fel helyettesét, és minden bizonnyal azzal a feladattal küldte el Luxembourgba, hogy mindenképp állapodjon meg a médiacéggel. Orbánék egyetlen úgy-ahogy megbízható európai partnere Berlin, aligha létezik "elvi kérdés", amiért az ő jóindulatukat kockára mernék tenni.