Gordiuszi csomó - Úgy fogunk rubelben fizetni a földgázért, hogy euróban utaljuk át

Gordiuszi csomó - Úgy fogunk rubelben fizetni a földgázért, hogy euróban utaljuk át

Komoly kereszttűzbe került Orbán Viktor miniszterelnök azután, hogy kijelentette, akár rubelben is hajlandó fizetni az orosz földgázért. Szijjártó Péter viszont már igyekezett másként fogalmazni a jövőbeni földgáz felvásárlásokkal kapcsolatban.

A külügyminiszter egy olyan konstrukciót ismertetett, amely alapján Magyarország nem sért szankciós intézkedést. Ennek a részleteit most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy ZRt. és a Gazprom Export, de a lényegét már a külügyminiszter is ismertette - írja a Telex. 

Ezen konstrukció alapján a magyar fél két számlát hoz létre a szankciós listán nem szereplő orosz Gazprom Bankban. A CEEnergy eurót utal át a Gazprom Banknak, amely ezt a pénz rubellé konvertálja át, és ezt utalja el a Gazprom Exportnak.

Szijjártó megjegyezte, hogy a két vállalat tavaly megkötött eredeti szerződésében is szerepelt az, hogy az eurótól át lehet térni más pénznemre. A külügyminiszter szerint eleve két vállalat kötött szerződést, amelyben az unió nem vett részt, ezért annak most sincs beleszólása.

Újabb szankciók jöhetnek Oroszország ellen, a gáz és az olaj lehet a következő célpont

Jeppe Kofod dán külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az Európai Unió „már a hatodik szankciócsomagról tárgyal" annak érdekében, hogy „folytassa a nyomásgyakorlást Oroszországra a háború megállítása érdekében". „Dán részről hajlandóak leszünk a lehető legmesszebb menni, hogy konszenzust találjunk a szankciókkal kapcsolatban, beleértve az energiaszektort is" - mondta újságíróknak, amikor az EU külügyminisztereinek luxembourgi találkozójára érkezett.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}