Rusvai szerint elkerülhető a koronavírus negyedik hulláma, de növelni kell az oltottak számát

Rusvai szerint elkerülhető a koronavírus negyedik hulláma, de növelni kell az oltottak számát

A virológus szerint nyáron nem lesz újabb hullám a koronavírusnak, azonban nem lesznek olyan jók a statisztikai adatok, mint tavaly ilyenkor. Ősszel emelkedhet a fertőzöttek száma, azonban az újabb járványhullám több tényezőtől is függ - írja az atv.hu.

Az ATV Start című műsorában a virológus elmondta, őszig valószínűleg nem lesz újabb probléma a koronavírus-járványt illetően. Szerinte a meleg idő inakti

válja a vírust, de példaként hozta Ausztráliát, ahol most tél van, és kezd erősödni a járvány.

Kiemelte,

ha valaki az alfa vírussal fertőződik meg, akkor 100 emberből 8-15-en betegszenek meg, míg a delta variánsnál 100 betegből 85 lesznek betegek.

A virológus úgy látja, ha nem sikerül növelni az oltottak számát, akkor valószínűleg a többi légzőszervi vírusfertőzéssel együtt a koronavírus-fertőzések száma is erősödni fog, azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy járványhullám lesz-e.

Ez több mindentől függ, így

a variánsok megjelenése, a gyerekek oltása és a harmadik vakcina beadása is mind hatással lesz.

Szerinte józan szabályokkal, gondolkozó lakossággal a negyedik hullám elkerülhető, legfeljebb egy emelkedő esetszám lesz, de újabb járványhullám remélhetőleg nem.

Úgy véli, az oltottak számában van egy üvegplafon, ami fölé nem fogunk menni, mert vannak olyanok, akiket már nem lehet meggyőzni. Azoknak a védelmére kell koncentrálni, akik hajlandóak együttműködni - emelte ki.

A szakember szerint nagyon jó lenne, ha a 16 év alattiaknál elérnénk az 50 százalékos oltottsági arányt.

Mint mondta, okozhatnak problémát a focimeccsek, de nem akkora számban, ami egy újabb járványhullámot indítana. Figyelni kell a szennyvízadatok - tette hozzá.