Adok-kapok: Nagy Márton reagált, szerinte elfogadhatatlan a Ryanair vezérigazgatójának stílusa

Adok-kapok: Nagy Márton reagált, szerinte elfogadhatatlan a Ryanair vezérigazgatójának stílusa

A Ryanair vezérigazgatójának stílusa elfogadhatatlan és hagy maga után kivetnivalót – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdán az MTI-vel.

Kedden Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjújában nem fukarkodott a jelzőkkel, leidiótázta a minisztert, ötször is, majd egyszer le is ostobázta, továbbá hibbantnak is nevezte, amiért a magyar kormány a légitársaságokra is kivetette a különadót, a covid miatt amúgy is veszteséges éveik után.

Mint ismert,

a cég vezére egy korábbi közleményben a Közgazdaság-tudomány tökfejeknek című könyvet is ajánlotta Nagy Mártonnak, illetve „útonállónak” nevezte a magyar kormányt a lépés miatt.

Nagy Márton igyekezett visszaütni a légitársaságnak, mint válaszában írta:

„Bárcsak akkor is ilyen gyorsan születnének meg a légitársaság válaszai, amikor a magyar állampolgárok fordulnak hozzá ügyfélpanasszal. Reméljük, hogy nem ilyen arroganciával kezelik az utasok problémáit, bár a kialakult gyakorlatuk nem túl empatikus a tapasztalatok szerint”.

A miniszter ezenkívül értetlenségét fejezte ki a kettős mércével szemben: szerinte a Ryanair ugyanilyen adót például Németországban, Hollandiában, Svédországban és Franciaországban gond nélkül, jogkövető módon befizet, a magyar eljárással azonban „gondja akad”.

Nagy kiemelte, teljesen érthető, ha egy multinacionális cég a profitot védi, nem pedig a magyar családokat, ugyanakkor a magyar kormány mindenkivel szemben elvárja a tisztességes és jogkövető magatartást.

"Aki pedig nem így lép fel, azzal szemben a magyar hatóságok intézkedni fognak"

– fogalmazott kissé fenyegetően a miniszter.

A Ryanair egyébként múlt héten jelentette be, hogy visszamenőleg mindenkire ráterheli az utasonként számított extraprofitadót, ez után indult fogyasztóvédelmi eljárás indult a céggel szemben. Michael O’Leary egyúttal azt is közölte, hogy valószínűleg ritkítani fogják a budapesti járataik számát.