Orbán Viktor makacs, akkor is kirekeszti a sajtót, ha kormányának tagja szerint az ilyen csúnya dolog

Orbán Viktor makacs, akkor is kirekeszti a sajtót, ha kormányának tagja szerint az ilyen csúnya dolog

Orbán Viktort nem kell porig alázni ahhoz, hogy elzárkózzon személyes interjúktól. A miniszterelnök figyelmét az örökké udvarias BBC tudósítója hívta föl arra a kormányinfón, ő például 14 éve vár arra, hogy leültesse a magyar kormányfőt a brit rádió mikrofonja elé, de nem sikerül.

A szerdai kormányinfó körülményei rávilágítottak, hogy Baranyi Krisztina hetekig tartó vesszőfutása mennyire haszontalan volt. Emlékezetes, hogy a IX. kerületi polgármester az ATV stúdiójában szembesült azzal, hogy olyan újságíró kérdéseire kell válaszolnia, akinek csatornája korábban szokatlan trágár stílusban és hangnemben alázta őt. Mivel a polgármester ezek után elzárkózott attól, hogy szóba álljon az újságíróval, az eset a kormány részéről sem maradt hang nélkül. Egy államtitkár vonta felelősségre. Gyalázatos, olvasta Baranyi Krisztina fejére Fürjes Balázs, ha egy politikus kirekesztően lép fel.

Baranyi Krisztina polgármester esete azért tekinthető értelmetlennek, mert közéleti eseményekből a sajtó és újságírók kirekesztése a magyar kormány esetében mindennapos gyakorlat, már-már szóra sem érdemes. Így történt a legutolsó kormányinfón is, ahová szerdán megint nem engedték be a közéleti kérdésekkel foglalkozó hetilap, a Magyar Hang tudósítóját.

A nemzetközi sajtótájékoztatón jelen lévő BBC tudósítója mindenesetre így próbálta fölkérni Orbán Viktort személyes interjúra:

„Bátorítani akarom a miniszterelnököt, hogy nem kell félni a független és nemzetközi médiától, és ha esetleg több interjút adna nekünk, akkor nem kellene templomok előtt, kórházfolyosón, határátkelőhelyen, kávézóban várni, amiért nagyon hálás lennék. És talán azt a bizonyos hungarofóbiát, ami létezik a világon, esetleg csökkenteni lehetne több lehetőséggel és személyes interjúkkal. Én személyesen 14 éve várok egy interjúra”

fogalmazott Orbán Viktornak Nick Thorpe, aki egyben azt is jelezte, mi az oka, hogy újságírók lehetetlen helyzetekben és helyszíneken próbálják szóra bírni őt.

Orbán Viktor válaszában azonban újra csak kitért a BBC felkérése elől. A részletek ismerete nélkül söpörte le az asztalról, hogy személyes interjút adjon:

„Csak azért, hogy revolver-újságírói kérdésekre válaszoljak, és így töltsem a napomat, értse meg, hogy ez nem olyan vonzó ajánlat számomra. Amikor úgy látom, hogy van értelmes, valódi konzultációs interjúlehetőség, ahol arra kíváncsiak, hogy mit gondolunk dolgokról, és nem a hogyan szúrjuk a bika hátába a pikát, és rázzuk előtte a vörös vásznat. Szóval, ehhez talán megérti, hogyha az én munkám mellett talán nem érdemes időt fordítanom. De ha van értelmes konzultációra és interjúra lehetőség, én sosem zárkózom el.”